Bildet er fra matfestivalen Høy på Landet

Stort nettverk

Engasjerte gründere og et godt fagmiljø innen lokalmat og matradisjoner har vokst fram i Jevnaker de senere år. Det produseres kjøtt og pølser i verdensklasse, prisbelønte oster og økologiske grønnsaker og planter som leveres i stor skala til resten av landet. Sommeren 2019 ble mat-og gårdsfestivalen, Høy på landet, arrangert. Flere tusen mennesker kom til Jevnaker for å smake, handle og diskutere lokalmat, produksjon og bærekraft. Blant arrangørene av festivalen finner vi Lizas småbruk, Ask gård og Thorbjørnrud hotell.

Bildet viser et kurs med flere deltakere hos Lizas småbruk

Lokalmataktører og produsenter i Jevnaker

Lizas småbruk: Småbruket er et annerledes og spennende kurssted med fokus på mat og dyrehold. De holder blant annet kurset: "Fra jord til bord” der en lærer å foredle egenproduserte eller kortreiste råvarer til de herligste produkter eller matretter. Gården er på 4,5 mål dyrket jord og noen mål skog. Småbruket var nedlagt før Liza Francke og Lennert Hug tok over i 2008.

Les mer: Lizas småbruk

Høy på landet: Mat - og gårdsfestivalen så dagens lys sommeren 2019. Samlet nesten 5.000 mennesker i løpet av en helg. Festivalen arrangeres inne i hagen til Thorbjørnrud hotell i samarbeid med Lizas småbruk og Ask gård. Selv kaller de festivalen en feiring av landling mat og opplevelser. Det er kjøp og salg av gårdsprodukter, dyr, musikk og mye god mat.

Les mer: Høy på landet.

Thorbjørnrud hotell: Hotellet ligger vakkert til ved Randsfjorden og er kjent for god og kortreist mat. Hotelldirektøren er selv bonde og leverer både kjøtt, melk, ost og smør til hotellets gjester. Det tidligere svømmebassenget er omgjort til ysteri og flere av ostene har fått gjeve medaljer under Oste-VM.

Les mer om mathotellet:Thorbjørnrud hotell

De Haes gartneri: Gartneriet som holder til i Langdalen i Østre Jevnaker har hatt sertifisert økologisk produksjon siden 2008. I produksjonen har de utviklet sin egen jordblanding med mye kompost for å kunne drive i storskala, i tillegg brukes det nyttesopper og nytteinsekter mot skadegjørere. De dyrker økologiske grønnsaksplanter, urter, eføy og blomster. De leverer til Felleskjøpet og samarbeider med Thorbjørnrud hotell om grønnsakshagen der. I 2020 lagde de også grønnsakshagen som ble brukt i tv-programmet Farmen.

Les mer: De Haes gartneri

Ask gård: Denne gården er kjent for prisbelønte pølser og er en populær produsent av økologisk spekemat. Spekematen er inspirerte av italiensk håndverk og det brukes ingen kunstige tilsetningsstoffer - bare kjøtt, fett og urter. Pølser som Holy Balony og Slegge har vunnet priser i NM i kjøtt og Det norske måltid. 

Les mer: Ask gård

Hadeland Viltslakteri: Hadeland Viltslakteri ligger vakkert til med utsikt over Randsfjorden og ble etablert på midten av 90-tallet. Slakteriet er en veletablert bedrift innen foredling og produksjon av kjøttprodukter, hvor det produseres alt fra helt rene kjøttprodukter til pølser, kjøttkaker og en del spekemat.

Les mer: Hadeland viltslakteri