Illustrasjonen viser tre trær med form som menneske-hoder i profil. Det fremste er fullt av blader, mens det på de to neste blir stadig mindre blader.

Hva kan du gjøre selv?

Hjelp sansene
Det er lurt å bruke hjelpemidler hvis du ser eller hører dårlig. Særlig nedsatt hørsel øker risikoen for demens.

Å være fysisk aktiv
En beskyttelsesfaktor mot demens ser ut til å være fysisk aktivitet. Du kan være aktiv gjennom sport og idrett, men også gjennom hverdagslige aktiviteter: Ta trappene i stedet for heisen. Bruk sykkelen i stedet for bilen. For mye passivitet er skadelig, både for hjernen og kroppen vår.

Sunn mat
En diett med mye grønnsaker, frukt, fisk, nøtter og olivenolje kan ha en beskyttende faktor for å utvikle demenssykdom. Middelhavsmat er ikke bare godt, men også sunt!

Stabil vekt
De som er overvektige midt i livet, mellom 40 og 75 år, kan ha en økt risiko for demens i høy alder. Det lønner seg derfor å ha en stabil vekt.

Vær nysgjerrig
Det er ikke bare fysiske livsstilsfaktorer som diett eller mosjon som påvirker risikoen, men også mentale faktorer. De som forsetter å gjøre mentalt utfordrende ting gjennom hele livet, reduserer trolig risikoen for demens. Prøv gjerne ting som er mer komplekse enn kryssord eller sudoku. Kanskje lære et nytt språk eller lære å spille et musikkinstrument?

Forbli sosialt aktiv
Det er fornuftig ikke bare å forbli fysisk og mentalt aktiv, men også være sosial. Gå ut med venner, gjør frivillig arbeid, og ha det moro.

Unngå røyking
Røyking fører ikke bare til lungekreft, men også til økt risiko for demens.

Unngå alkohol
Alkohol er ikke bra for helsen din, selv i små mengder. Du øker også risikoen for demens ved å drikke alkohol. Nyt alkohol med måte.

Sjekkliste for å forebygge demens

Bra for hjernen din                           

JA  

NEI

Holder du hjernen din aktiv hver dag?

 

 

Holder du deg sosialt aktiv?

 

 

Er du generelt nysgjerrig som type?

 

 

Er du bevisst på alle sansene dine?

 

 

 

Bra for hjernen og hjertet

JA

NEI

Holder du deg fysisk aktiv?

 

 

Spiser du et sunt og variert kosthold?

 

 

Får du unngått stillesittende arbeid på jobben din?

 

 

Er du ikke-røyker?

 

 

Spiser du rikelig med frukt, grønnsaker og nøtter?

 

 

Har du et moderat inntak av alkohol?

 

 

Får du mange «NEI» på listen, kan det være at du bør gjøre noen endringer i hverdagen din.

Mer informasjon

Professor Birgitta Langhammer har en rekke råd om hva som kan hindre utviklingen av demens. Hun er ekspert på eldre og trening. Rådene hennes kan du lese hos forskning.no.