Slik var det da auditoriet på Thorbjørnrud Hotell torsdag formiddag fyltes opp av representanter fra lokalt næringsliv og bosatte flyktninger som er mer enn klare for å komme seg ut i jobb.

– Ikke vær beskjeden – ta litt plass, var oppfordringen til flyktningene fra ordfører Morten Lafton da innledet historiens første jobbmesse av dette slaget i Jevnaker.

Og beskjedne var det heldigvis ingen som var.

Flyktningene har forberedt seg godt, og nølte ikke med å stoppe arbeidsgivere, presentere seg selv og fortelle hva de kan bidra med. 

Håpet er at noen fant hverandre, og at det fører til ansettelser.

Bildet viser en person med mikrofon foran seg. Han ser opp mot publikum (som vi ikke ser). Diffust ved siden ham, nærmere fotografen, står en kvinne. Bildet er tatt fra siden.
Ordfører Morten Lafton og Nav-leder Gunn Marit Flatseth åpnet jobbmessa. Foto: Jevnaker kommune

Suksesshistorier

Før minglingen startet, ble det servert to suksesshistorier.

Rekrutteringsfirmaet Testa Consulting har bidratt til å få ti ukrainere ut i jobb. Åtte av disse jobber på Sateba. Rekrutterings- og bemanningsrådgiver Didrik Lafton og HR-sjef Lena Rokstad fortalte både om det rent tekniske og praktiske ved å ansette flyktninger, men også hvordan det påvirker arbeidsmiljøet.

– Det psykososiale arbeidsmiljøet blir bedre av at vi har et større mangfold på arbeidsplassen. Da lærer vi å respektere hverandre for hvem vi er, uavhengig av ulikheter, sa Rokstad.

En annen suksesshistorie er Tetiana Skrypnikova, som denne uken startet sin egen neglevirksomhet ved Skin Stories Medisinske Hudpleieklinikk på Kuben i Hønefoss. Hun ble bosatt i Jevnaker i oktober i fjor, og begynte i språkpraksis hos Skin Stories i januar.

Der har Mari Brodahl Øvrelid og Alexander Ayling sett løsninger og vært gode bidragsytere til at Tetianas drøm kunne gå i oppfyllelse. De fortalte historien, mens hovedpersonen selv ikke hadde tid til å være med – hun var jo på jobb.

Bildet viser en folkemasse i hallen. Mange prater engasjert sammen.
Det ble mange møter mellom arbeidsgivere og potensielle arbeidstakere under jobbmessa. Foto: Jevnaker kommune

– Veldig godt fornøyde

Jobbmessa er et samarbeid mellom Nav, Ringerike næringsforening samt kommunene Jevnaker og Ringerike. Både næringsliv og flyktninger er hjemmehørende i begge kommuner.

Primus motor har vært Tove Brorson, veileder i bosettings- og integreringsteamet i Jevnaker.

– Jeg synes det var kjempespennende å se at våre deltakere tok kontakt med arbeidsgiverne og prøvde å «selge» seg inn. Jeg snakket med de i etterkant og de var veldig godt fornøyde, forteller hun.

Torsdagens messe ga mersmak.

– Dette skal vi gjøre mer av. Satser på en ny jobbmesse til våren!