Levende tradisjonshåndtverk på Hadeland Glassverk
Levende tradisjonshåndtverk på Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk

Ved Verkevika ligger Norges eldste håndverksbedrift med historie helt tilbake til 1762: Hadeland Glassverk.

Hundretusener kommer hvert år hit, hvor de kan blåse sitt eget glass, spise italiensk pizza og handle håndlagde produkter. Det er også en rekke utstillinger, konserter og arrangement på glassverket.

Hadeland Glassverk er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift og er fortsatt i dag en levende bedrift som forvalter en spennende historie og kulturarv. Produksjonen av glass skjer fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden. Glassblåsing er regnet som et verneverdig håndverk av Unesco, som er FNs organisasjon for blant annet kultur. 

Les mer om Hadeland Glassverk ved å trykke her.

 

The Twist på Kistefos - kanskje verdens mest omtalte bygning i 2019
The Twist (Foto: Benjamin Ward)

Kistefos

Kistefos er det gamle træsliberiet fra 1889 som har utviklet seg til å bli nord-europas største skulpturpark for samtidskunst med skulturer av blant andre kunstnere som Yayoi Kusama, Jeppe Hein, Anish Kapoor og Tony Cragg. Flere av kunstverkene er laget spesielt til Kistefos. Sommeren 2023 rommer parken hele 51 unike skulpturer.

Høsten 2019 kunne eier Christen Sveaas offisielt åpne et av Norges mest omtalte bygg, nemlig The Twist, som er kåret til et av de flotteste byggene i hele verden for 2019 av Bloomberg. The Twist er ikke bare en kunsthall, men også en bro over Randselva og et kunstverk i seg selv med sine spennende former. Bygget er verdt et besøk i seg selv.

Den gamle tremassefabrikken beskrives som hjertet av Kistefos, og er i dag den eneste intakte fabrikken av sitt slag i Skandinavia. Flere av maskinene kan startes.

Les mer om Kistefos ved å trykke her.

Badeparken i Randsfjorden (foto: Randsfjordfestivalen)
Badeparken i Randsfjorden (foto: Randsfjordfestivalen)

Randsfjord badepark

Det som trolig er Skandinavias største badepark av sitt slag ligger ved Haugerstranda i idylliske Randsfjorden. Her har ildsjelser etablert et eldrorado for badeglade i alle aldre. Her er det gratis å bade, men det er påbudt med redningsvest. Du kan også leie våtdrakter da det kan være litt kaldt for enkelte i det som er Norges fjerde største innsjø.

Les mer om badeparken ved å trykke her.

Oversikt over andre badeplasser i Jevnaker finner du ved å trykke her.

Thorbjørnrud Hotell (Foto: Thorbjørnrud Hotell)
Thorbjørnrud Hotell. (Foto: Thorbjørnrud Hotell)

Thorbjørnrud Hotell

Mathotellet ligger idyllisk til i strandkanten ved Randsfjorden. Det ærverdige hovedhuset var tidligere direktørboligen til Hadeland Glassverk. I dag har Thorbjørnrud Hotell drøye 80 overnattingsrom. Om sommeren tilbys dessuten overnatting i glamorøse telt – glamping. Hotellet har både egen kjøkkenhage og eget bryggeri. Begge deler kan besøkes av gjestene. Hotellet samarbeider også med lokale gårder om levering av kjøtt, meieriprodukter og grønnsaker. Åpent for både spisende og overnattende gjester.

Les mer om hotellet ved å trykke her.

Bildet er tatt fra toppen av en trapp ned til badstuen. Man ser SUP-brett som ligger i vannet, et stort vann og med åser i bakgrunnen.
Flyt FjordSauna. (Foto: Flyt FjordSauna)

Flyt FjordSauna

Det nyeste tilskuddet av attraksjoner i Jevnaker er Flyt FjordSauna. Den flytende badstua ligger i Bergertjernet, like ved båthavna. Den vedfyrte badstua rommer opptil ti personer. Vannet utenfor er hele seks meter dypt, så her kan de tøffeste hoppe fra taket! Et tørrere alternativ er en tur ut på vannet med giga-sup-brett. Et besøk her må bookes i forkant, og ja – dette er tilgjengelig hele året.

Les mer om saunaen ved å trykke her.

Bildet viser et stort torg, med en lekeplass med klatrestativ og sklie i forkant. Det er blomster og trær på torget. Man ser også et leilighetsbygg, og mindre trehus.
Torget, med den musikalske lekeplassen. Bak lekeplassen er det en uteservering. I bakgrunnen skimtes Storgata, hvor det er flere nisjebutikker. Foto: Jevnaker kommune

Jevnaker sentrum

I vårt koselige sentrum finner du spisesteder med uteservering, lekeplasser og nisjebutikker innen både delikatesse, blomster, klær og mer. Bare apotekene, dagligvarebutikkene og Vinmonopolet er tilknyttet kjeder.

I sentrum er det to lekeplasser, blant annet en musikalsk lekeplass med store xylofoner og trommer.

Flere attraksjoner på ett sted

Jevnaker kommune er en del av destinasjonsselskapet Visit Øst-Norge. Her kan dere finne en rekke gode kortreiste reisemål i en region som er preget av god mat, lav puls og vakker natur. Les mer om både Jevnaker og andre flotte opplevelser på visitostnorge.no

Et av sommerens høydepunkt er Randsfjordfestivalen som hvert år samler flere tusen mennesker til lek og moro. Stiftelsen Randsfjordfestivalen ønsker å skape engasjement, glede og innovasjon i felleskap med næringslivet og ildsjeler. Hovedmålet er felles dugnad for en årlig musikk- og aktivitetsfestival på Jevnaker. Det er også disse som står bak badeparken på Randsfjorden. 

Ellers er Jevnaker rike på ulike muligheter for idretts- og friluftsliv sommer som vinter. Visste du at Nordmarkas høyeste punkt er i Jevnaker kommune? Det er Svarttjernshøgda (717 meter over havet).