Shine-of-Life-Yayoi-Kusama

Kistefos

Kistefos er en unik kulturdestinasjon i vakre omgivelser. Kistefos er bygd på det tidligere fabrikkområdet til Kistefos Træsliperi AS og består i dag av en imponerende skulpturpark, to kunstgallerier og et industrimuseum.

Kistefos' misjon er å bevare bygningene og den industrielle arven på området, samtidig som man feirer det beste fra norsk og internasjonal samtidskunst.

Den historiske samlingen ved Kistefos består av bygninger, maskiner, industrielt inventar og gjenstander, som anvendes for å formidle historier om arbeidsliv og sosialt liv for de som hadde sin arbeidsplass på fabrikkområdet til A/S Kistefos Træsliberi. I tillegg til tresliperiet, finnes det utstillinger for besøkende i fyrhuset, formannsboligen, vognskjulet, brannhuset og snekkerverkstedet.

Riksantikvaren har gitt Kistefos tilskudd til istandsetting og vedlikehold av industrianlegget etter A/S Kistefos Træsliberi etter at A/S Kistefos Træsliberi ble oppført på deres bevaringsprogram som ett av 15 tekniske og industrielle anlegg i Norge.

http://www.kistefosmuseum.no

Hadeland foklkemuseum er arena for mange populære arrangementer

Hadeland folkemuseum

Hadeland Folkemuseum er, som navnet sier, folkemuséet vårt. Muséet ligger vakkert til på Tingelstadshøgda over grensa i Gran kommune. Her er faste og sesongvise utstillinger, gjenstandssamling, arkiv og friluftsmuseum med over tredve antikvariske bygninger fra 1700- og 1800-tallet.

I sommersesongen låser vi opp bygningene i friluftsmuseet og tilbyr flere daglige omvisninger både i bygningssamlingen, utstillingene og i Tingelstad gamle kirke. For barna har vi spennende trespill, kjempesjakk, stylter til å balansere med og håver til å fange insekter i dammen med. Eller kanskje de vil leke med barkebåter i bekken? Det er mulig å kjøpe kaffe, vafler, is og brus i vår hyggelige museumskafe, og i museumsbutikken finner du bøker og suvernirer. 

Utenfor sommersesongens åpningstider står porten til friluftsmuseet åpen, og publikum er hjertelig velkommen til å bruke området til tur. Men husk: Bygningene er gamle og verdifulle, og all bruk av åpen ild inkludert grilling og røyking er derfor forbudt inne i friluftsmuseet. 

https://randsfjordmuseet.no/hadeland-folkemuseum

 

Bildet viser ei som holder opp en stor glasskuppel, lampe, blåst på Hadeland Glassverk
Hadeland Glassverk belysning (foto: HG)

Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk ligger hos oss på Jevnaker, i naturskjønne omgivelser ved den sydlige enden av Randsfjorden. Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.

Vi forvalter en betydelig historie og kulturarv, men satser samtidig på kontinuerlig utvikling og ny design, for å møte fremtidens behov. Hadeland Glassverk har de siste 20 årene gått gjennom en stor og positiv endringsprosess, og det er skapt ny dynamikk og fremtidstro.

Glassverket ble anlagt på grunn under gården Mo på Jevnaker i 1762 og produksjonen kunne starte i 1765. I den første tiden bestod produksjonen i hovedsak av flasker, apotekerglass, medisinglass og glass til husholdningsbruk. I 1852 overtok Ole Chr. Berg som bestyrer ved Hadeland og under hans ledelse gjennomgikk verket en rivende utvikling. Produksjonen ble lagt om til småglass som omfatter alt fra vinglass til boller, fat, blomsterglass og vaser. På 1800-tallet brukte man modeller av glass fra andre land i Europa. I 1920-årene begynte man med egen utvikling av modeller.

AS Hadeland Glassverk i dag et heleid aksjeselskap i konsernet 3 Norske, som eies av Atle Brynestad. I tillegg til AS Hadeland Glassverk består konsernet av Porsgrunds Porselænsfabrik AS. AS Hadeland Glassverk har søsterselskapene AS Christiania GlasMagasin, SeaDream Yacht Club AS, Hadeland Lys og Tinnstøperi AS og Arico AS.

Digitalt museum

Utforsk flere millioner objekter fra museer i Norge og Sverige.

DigitaltMuseum lar deg søke og bla i objekter av ulike typer fra flere hundre museer. Eksempler på objekttyper er fotografier, gjenstander og bygninger. 

https://digitaltmuseum.no/

https://www.facebook.com/DigitaltMuseum/