skilt

Turglede for alle

Det er JIF Mosjon som har lagt ned godt over 600 dugnadstimer for å gjøre de fantastiske stiene i Veståsen tilgjengelig for oss alle. Dette har de gjort med både fysiske tiltak (som bruker og lignende) men ikke minst gjennom god skilting som leder alle trygt rundt i løypene. 

På parkeringsplassen ved Jevnaker stadion er det satt opp en flott informasjonstavle med gode kart og flere tur-alternativer. Man kan velge en rundtur som passer for de fleste, enten man vil gå en kort eller lengre tur.

Harald Lillo Pedersen (JIF Alliance) ønsket velkommen
Harald Lillo Pedersen gratulerte med jubileum, og ønsket velkommen

JIF Mosjon - trygge og morsomme turopplevelser i nærmiljøet

JIF Mosjon er en ny undergruppe av Jevnaker Idrettsforening, som har sitt utspring i JIF Alliance. Det er Magnus Magnussen som har vært primus motor for både mosjonsgruppa og Vestås-prosjektet. Magnus fikk sin fortjente hyllest fra de øvrige involverte.

Leder i JIF Alliance, Harald Lillo Pedersen ønsket velkommen til åpningen, og pekte i sin tale på at 2021 er 110-års jubileum for Jevnaker IF - en perfekt ramme for det første virkelige startskuddet for JIF Mosjon sitt første store løft for folkehelsa. Tale fikk vi også fra leder i JIF Mosjon, Ståle W. Aas, som benyttet anledningen til å takke alle involverte, både av dugnadshelter, samt sponsorer, den lokale sparebankstiftelse og kommunen.

 

Børge Myhre framføre dikt
Børge Myhre

Debuterte som dikter

En offisiell åpning krever godt kulturellt påfyll. Bygdas kjente og kjære kulturarbeider og visekunstner Børge Myhre har et nært og varmt forhold til Veståsen. Denne dagen lot han gitaren ligge, og debuterte etter eget sigende som diktleser. Etter to dikt av selve "skogsdikteren" Hans Børli, var det Myhres eget dikt Hyllest til Veståsen som virkelig ressonerte sterkt hos de frammøtte. Diktet kan du lese i sin helhet nederst i saken.

- Børli, 2. plass. Myhre, 1. plass!, kvitterte en begeistret konfransier Signe Streng.

Varaordfører Kristine Belsby
Varaordfører Kristine Belsby

-Nå skal jeg skifte side

Både varaordfører og ordfører hadde satt av lørdagen til åpning - så viktig syntes de begge dette tiltaket var. Varaordfører Kristine Belsby er en dreven turgåer som har tilbragt mang en time oppi åsene. Hun pekte på viktigheten av at disse stiene nå er gjøres tilgjengelige for langt flere.

Ordfører Morten, på sin side, er vokst opp i åsene på andre siden av Randsfjorden, og måtte innrømme at Veståsen for ham var mange uskrevne blad. - Men nå skifter jeg side!, sa en munter ordfører før han foresto den offisielle åpningen. Til dette fikk han hjelp av Nathalie W. Aas, en av ungdommene som har bidratt med et uttall dugnadstimer, og Liv Gjerdingen, Veståsens "Grand Old Lady", som kanskje er den som er aller mest kjent i disse flotte omgivelsene.

Kalven, Veståsen
Kalven, Veståsen

Hyllest til Veståsen (Børge Myhre)

Takk Veståsen for at jeg fikk høre små skvulp av skøgsvann mot bauen på en båt bygd av tre

Takk Veståsen for at jeg fikk høre ei humle summe dovent, på leit etter landingssted

Takk Veståsen for at jeg fikk oppleva ei bestefarhand som hjalp med mark på en krok

Takk Veståsen for at jeg fikk se dubben av kork dansa på vann, ja åbborn beit og med bambusstang blei slengt langt fanden i vold inn på på land

Takk Veståsen for at jeg fikk slite på stutte bein etter fulle bærspann i myrer fulle av vann, og tyttebærtuer som var høge nok for en liten mann

Belønninga var en kakeboks, stinn av brød, tjukke skiver, egg, tomat, flesk,

Takk Veståsen for at jeg fikk oppleva fiskebollboksen has bestefar med ståltrå som hank, som slapp ut dufta av bålkokt kaffe, og nystekt eplekake blei trylla fram av ei bestemorhand

Takk Veståsen for at jeg i yngre år fikk gli på ski over skaralagt mark, i grålysning når orrhanaspellet lå som et teppe over myr og vann

Takk Veståsen for at jeg kunne ligga i lyng ved en flekk av snø, og se`n far sjøl, ja sjølveste tiur`n, der`n strakk halsen mot morrasola, slo klunken og gjorde seg tel.

Takk Veståsen for at jeg kunne ligga ei vårnatt, ved en stille tyrivarme, og høre vårsuset fra Fufresa, eller ei vinternatt så kald at det knepper i furuleggen.

Nå kjære Vestås, har vi stelt deg til fest, du har på en måte fått dress og slips og pensko med. Vi håper at mange vil komma på festen, trå på sti og klopp, ja kanskje klappe deg litt varsomt på skuldra. Og jeg veit at du fortsatt har kjære Vestås, alt det jeg har fortalt, og jeg veit du fortsatt vil by oss kjente det du har, og håper du får mange nye venner.