Visste du at omtrent én av tre personer over 65 år faller hvert år, og blant disse faller halvparten to eller flere ganger? 

Videre øker risikoen for fall med økende alder, og blant dem over 80 år faller halvparten årlig. Fall er den vanligste typen ulykke som rammer eldre mennesker, og det kan ha store konsekvenser for den enkelte. 

På bakgrunn av den høye risikoen for fall blant eldre, er det spesielt viktig å være bevisste på hvordan fall kan forebygges. 

10 grep du kan gjøre for å forebygge fall:

  1. Hold deg i bevegelse! Styrke- og balansetrening to ganger i uka reduserer fallrisikoen betydelig.
  2. Legemiddelbruk. Snakk med legen om medisiner du bruker, særlig hvis du føler deg ustø. 
  3. Kosthold. Et variert kosthold rikt på kalsium og vitamin D er viktig for sterke bein. Unngå dehydrering: Følelsen av tørst avtar med økende alder, så pass på å få i deg nok drikke.
  4. Rusmidler. Alkohol og andre rusmidler øker risiko for fall. Vær særlig forsiktig i kombinasjon med legemidler.
  5. Sjekk syn og hørsel regelmessig. Bruk briller med riktig styrke.
  6. Velg riktig fottøy. Bruk sko med sklisikre såler og god støtte. Unngå tøfler eller sko som lett sklir av.
  7. Vinterføre. Husk brodder eller piggsko på glatte vinterdager. Ha strøsand tilgjengelig ved utgangsdøren.
  8. Benskjørhet. Tidligere brudd, bruk av steroider, røyking, alkoholbruk og leddgikt er blant risikofaktorer for benskjørhet. Er du bekymret – snakk med fastlegen din. 
  9. Hjelpemidler for støtte til å gå. Har du bruk for ganghjelpemidler som krykker eller rullator, kan du ta kontakt med kommunen.
  10. Sørg for et trygt hjem. Ha godt lys i alle rom, særlig viktig mellom seng og bad. Fjern snublefeller som løse ledninger. Fest løse teppekanter eller fjern tepper. Bruk sklisikre matter på badet eller sett opp håndtak på badet. Gode rekkverk i trapp. Husk også inngangsparti og utetrapp. 

Selv om årsakene til fall er sammensatte, er styrke og balansetrening det mest virkningsfulle tiltaket for å forebygge fall. 

Systematisk styrke- og balansetrening gir de samme effektene hos eldre som hos yngre personer, og kan redusere fallrisiko med 40 prosent hos eldre.

Treningstilbud i Jevnaker kommune

Den kommunale fysioterapitjenesten arrangerer treningsgrupper for eldre hver mandag og onsdag på Nesbakken (Storgata 24). 

Tilbudet passer for eldre som bor i eget hjem som føler seg ustø og som er motivert for å utføre tilpasset styrke- og balanseøvelser i et sosialt felleskap. 

Tilbudet er gratis, og det stilles ingen krav til treningserfaring for å delta.

For mer informasjon om tilbudet eller påmelding, ta kontakt med spesialfysioterapeut Emil Wedum Akslen på telefon 904 72 777. 
 

Planlegg for fremtiden

Jevnaker kommune har mye nyttig informasjon og tips til hvordan planlegge for fremtiden på hjemmesiden. 

Vil du lære mer?

Helsedirektoratet har laget et gratis e-læringskurs som viser hvorfor det er viktig å trene, hvordan du kan trene hjemme, og gir forslag til øvelser. 

Kursene passer både for eldre og pårørende.