Helsestasjons- og skolehelsetjenesten plikter å føre journal med helseopplysninger. Journalføring foretas på bakgrunn av hva helsepersonell plikter å nedtegne, og på bakgrunn av hva de fra en faglig vurdering finner nødvendig og hensynsmessig. 

Journalen skal bidra til en faglig og forsvarlig oppfølging av barnet / eleven. I sped- og småbarnsalder, og så lenge det er naturlig, er det de foresatte som ivaretar de rettigheter barnet har som bruker av helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

Innsynsrett:

Foresatte/ eleven har som hovedregel rett til innsyn i samtlige opplysninger som omhandler barnet/eleven.

Dere har også rett til kopi av disse opplysningene.  Ved kopi av journalnotater betaler dere et vederlag. 

Overføring av journal ved flytting / skolestart / bytte av skole:

Hovedregelen er at journalen skal overføres ved flytting til ny helsestasjon eller skolehelsetjeneste, for å sikre en faglig forsvarlig oppfølging.  Har dere spørsmål i forbindelse med oversendelse av journal kan dette tas opp med helsestasjonen eller skolehelsetjenesten før flytting.

Informasjon om Sysvak – det nasjonale vaksinasjonsregisteret

Kommunen har ansvar for at alle barn bosatt i Norge får tilbud om vaksinasjon etter det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, til rett tid. Den praktiske gjennomføringen av vaksinasjonsprogrammet organiseres fra helsestasjonen og skolehelsetjenesten.

Statens helsetilsyn har utviklet et dataregister, Sysvak, for å holde oversikt over vaksinasjonsdekningen i landet.  For helsetjenesten er det et hjelpemiddel som bidrar til å sikre at alle barn får et tilfredsstillende vaksinasjonstilbud. Det gir mulighet til raskt å skaffe opplysninger om hvilke vaksiner som er gitt tidligere og på hvilket tidspunkt. Dette er viktig informasjon før ny vaksine blir gitt.

Helsetjenesten har plikt til å melde vaksinasjoner som er utført til det sentrale registret.

Foresatte har rett til å vite hva som er registrert på barna sine.

Folkehelseinstituttet har en selvbetjeningstjeneste på nett, «Mine vaksiner». Tjenesten vil gi publikum en oversikt over hvilke vaksiner som er registrert på dem selv og deres barn under 16 år. Barnevaksiner: Alle som er født i 1995 og senere vil finne barnevaksinene sine.

Du finner denne tjenesten ved å trykke her.

For å ha tilgang trengs en elektronisk ID på høyeste sikkerhetsnivå, det vil si et smartkort i form av Commfidense-ID. Informasjon om dette finnes på nettsidene.