Ordfører Morten Lafton har besøkt både Jevnaker ungdomsskole, Bergerbakken skole og Toso skole for å gi de store ordene innhold. Vennskapsallé, gymsal og bibliotek har vært fylt med elever fra og med fjerde til og med tiende trinn. 

– Å velge elevråd er egentlig det samme som å velge ordfører og statsminister. Det er akkurat det samme som skjer i klasserommet som under et valg, forklarte ordføreren.

Elevene fikk vite at politikerne i kommunestyret er helt vanlige folk som bruker fritiden sin på sakspapirer og møter, de fikk lære om forskjellen på kommunestyret, fylkestinget og Stortinget – og de fikk vite at det også kan være litt frustrerende å ikke ha nok penger.

Dét kunne nok mange unge kjenne seg igjen i.

– Det er jo ikke bare å ringe statsministeren og si at «jeg trenger mer penger jeg, Jonas», og så får jeg det om jeg støvsuger rommet mitt, illustrerte ordføreren til latter fra elevene.

Bildet viser flere elever som rekker opp hånden. I bakgrunnen ser man en mann som står med én hånd i bukselomma, og han smiler.
Elevene i 4. trinn på Bergerbakken skole hadde mange spørsmål til ordfører Morten Lafton. Foto: Jevnaker kommune

Mange spørsmål

Elevene hadde mange gode spørsmål. 

Hvordan fant du skolen vår? Kan du stemme på deg selv?  Må du levere fra deg kjedet når du ikke får være ordfører lenger? Hvilket fotball-lag heier du på? Er det vanskelig å være ordfører?

– Ja, det kan være vanskelig, svarte ordføreren ærlig på det siste, og forklarte: 

– Alt som er galt er mitt ansvar, selv om jeg ikke nødvendigvis har skylden. Jeg skal jo passe på at det går bra på Jevnaker. 

Bildet viser tre personer foran et inngangsparti til en skole. Over inngangen står det
Herman Paulsen Røvik, ordfører Morten Lafton og Emilie Aldersjøen besøkte Jevnaker ungdomsskole.
Bildet viser en mann som står til høyre i bildet. Vi ser ham delvis fra siden. Han peker på elever, som sitter på gulvet og rekker hånden i været.
Stort engasjement fra elevene i 5., 6. og 7. trinn på Toso skole.
Bildet viser en mann som står foran et lerret og prater. I forkant ser man ryggen til noen elever. Bak dem og til høyre for mannen sitter to ungdommer ved et høyt bord.
Ordfører Morten Lafton hadde med seg to fra Ungdomsrådet til ungdomsskolen.
Bildet viser en rekke elever som sitter med ryggen til fotografen. En mann sitter på huk foran dem og prater. I bakkant ser man en scene, og et lerret hvor det er et bilde fra stortinget.
Ordfører Morten Lafton på Bergerbakken skole.
Bildet viser flere elever som rekker opp hånden. I bakgrunnen ser man en mann som står med én hånd i bukselomma, og han smiler.
Ordfører Morten Lafton på Toso skole.

 

 

Ungdomsrådet

Til ungdomsskolen var også Emilie Aldersjøen og Herman Rørvik fra Ungdomsrådet med. Ungdomsrådet er ungdommens stemme inn i lokalpolitikken. Det skal velges nytt ungdomsråd denne vinteren, så noen ble kanskje inspirert til å engasjere seg. 

– Det er innmari viktig at noen vil gjøre denne jobben for dere, understreket ordføreren.