Uroen i verden og vårt felles ansvar for ivareta friheten preget talene under årets markering.

– Det har ikke vært så mange uroligheter som nå de siste 80 årene. Det må vi ta innover oss, sa ordfører Morten Lafton da han ønsket velkommen til markeringen.

Lafton har de siste årene gjentatt at årets markering er viktigere enn på lenge. I år var det også slik.

Uroen i Ukraina, Gaza og nå sist oppblussingen i Kashmir var tema både hos ham og i ungdommenes tale.

– Det er viktig å tydelig formidle at Norge slik vi har det i dag ikke er en selvfølge, og det har hatt sin pris, sa Lafton.

Lafton løftet også frem en annen type uro.

– Det er mange likehetstrekk mellom det som skjer i mange av de store nasjonene rundt oss i dag og det som skjedde i forkant av andre verdenskrig. Det må vi passe på, og det må vi være med og engasjere oss rundt.

– Viktig at vi alle bidrar

Ulrik Graupe, Johannes Wien Berghagen og Leo Ottersen Bergum reflekterte i sin tale både over det som sikret oss freden og hva vi må gjøre for å beholde den.

– Frihet er ikke en selvfølge. Vi må passe på friheten vår hver eneste dag. Ansvaret for frihet hviler ikke bare på noen få, det ligger på oss alle. Framtiden er ikke noe vi bare venter på, men noe vi lager i dag. Vi kan ikke glemme at det som skjedde for mange år siden kan skje igjen i framtiden. Derfor er det viktig at vi alle bidrar til å bygge et Jevnaker, et land og en verden der vi kan være åpne, snakke sammen, bli kjent med hverandre. Når vi kjenner hverandre, kan vi forstå hverandre bedre. Kjennskap bygger forståelse og forståelse bygger vennskap. Slik bygger vi en framtid sammen, sa 9. klassingene.

Bildet viser en flaggborg, en bauta, to bunadskledde som synger og en mann med ordførerkjede som ser på.
Annema Felberg og Marie Gustavsen sang under markeringen. Elever fra 9. trinn ved Jevnaker ungdomsskole utgjorde flaggborg og var kransebærere. Foto: Jevnaker kommune

Hedret veteranene

Ordfører Lafton, som selv har vært i Sør-Libanon på oppdrag, la også stor vekt på veteranenes innsats – både de som deltok i andre verdenskrig og dem som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner siden.

Siden 2011 har markeringen av veterandagen blitt lagt til frigjøringsdagen. Bare i vår region er det over 800 personer som har reist ut for å hjelpe andre.

– Deres mot og dedikasjon har gjort Norge stoltere og verden tryggere. Jeg mener at vi med dagens verdensbilde virkelig må forstå hva de har vært med på og bidratt til. 

Lafton rettet en spesiell takk direkte til veteranene, og deres familier:

– Dere er fortidens helter og dagens beskyttere.

– En historie å være stolt av

Lafton omtalte også noe om det som skjedde lokalt under krigen, og understreket at det også var harde kamper her.

– Vi må minnes at her ble det gjort ekstremt god motstand. Vi har en rik og viktig historie på Jevnaker, om mennesker og et lokalsamfunn som risikerte mye i krigsårene. Denne historien bør vi være stolt av, og den må vi ta vare på.

 98GB 6LM 3HQ

Om markeringen

Annema Felberg og Marie Gustavsen sang Nordahl Griegs «Til ungdommen» og var forsangere til «Ja, vi elsker dette landet», akkompagnert av kantor Kari Sødahl. 

Elever fra 9. trinn ved Jevnaker ungdomsskole var flaggborg og kransebærere, i tillegg til talere.

Jevnaker Historielag og ordfører Morten Lafton la ned kranser til minne om falne under krigen. Tidligere på dagen ble det også lagt ned en krans på Jevnaker kirkegård.

Her legges det ned blomster

Randsfjord kirkegård: 

  • Bauta med navnene Einar Hvalstad, Magne Aage Hoel, Reidar Hoel, David Bersohn, Isak Bersohn og Markus Bersohn. Reist av Hjemmestyrkenes avdeling 1422.
  • Bauta med navnene Trygve Fr. Eriksen, Hans Fr. Hansen og Janne Otilje Karlsen. Reist av lokalbefolkningen under krigen.
  • Privat gravstein på graven til Hans Petter Moe.

Jevnaker kirkegård: 

  • Gravstein til minne over Karl Sjøblom.