Nettbiblioteket litteratur

Nasjonalbiblioteket har verdens største samling av litteratur som er utgitt i Norge eller skrevet av norske forfattere. Samlinga inneholder norsk og utenlandsk skjønnlitteratur, sakprosa, aviser, tidsskrift og småtrykk, fra 1450 til i dag.

Du kan søke i over 500 000 bøker, men ikke alt er tilgjengelig for alle i fulltekst.

Søk i litteratur 

Tilgangsrettigheter til litteratur

Fritt tilgjengelig

Bøker som er falt i det fri og bøker som ikke har verkshøyde (offentlige rapporter, utredninger o.l.) er tilgjengelig for alle, kan lastes ned, og kan brukes i andre tjenester. Om lag 30.000 titler

I Norge

Bokhyllaavtalen: Alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000. Disse kan leses gratis på nb.no, men du må være på nett og ha norsk IP-adresse. Tilgang kan åpnes i utlandet for forskning og utdanning. Rettighetshavere kan trekke bøker fra tjenesten, så det vil være hull i samlinga. Om lag 240.000 titler.

Utvidet tilgang under bestemte vilkår

Vitenskapelig ansatte i UH-sektoren, og besøkende hos Nasjonalbiblioteket eller andre bibliotek, kan få tilgang til pliktavleverte bøker i Nettbiblioteket under bestemte vilkår.

Les mer om tilgangsrettigheter

Nettbiblioteket aviser

Nasjonalbibliotekets avissamling er så godt som komplett fra 1763 og fram til i dag.

Du kan søke i over 2,5 millioner aviser, men ikke alt er tilgjengelig for alle i fulltekst.

Søk i aviser

Tilgangsrettigheter til aviser

Fritt tilgjengelig

Aviser som er utgitt for 90 år siden eller mer er tilgjengelig for alle og kan lastes ned. Aviser som er gått inn og har overlatt materialet til Nasjonalbiblioteket er også tilgjengelige på denne måten.

Tilgjengelig for alle etter et år

Med noen aviser har vi avtale om at materiale eldre enn ett år legges åpent ut for alle under Creative Commons-lisens CC BY-NC eller CC BY-NC-ND.

Tilgjengelig for alle etter 15 år

Med Amedia har vi avtale om at materiale eldre enn 15 år legges åpent ut for alle under Creative Commons-lisens CC BY-NC-ND. Aviser som er nyere enn 15 år og mer enn to uker gamle, er tilgjengelige i norske bibliotek.

Tilgang i norske bibliotek

Aviser som har inngått digitaliseringsavtaler med Nasjonalbiblioteket er tilgjengelig i norske bibliotek 14 dager etter utgivelsesdato.

Les mer om tilgangsrettigheter