Åpen lesesirkel

Det er i disse dager seks år siden vi startet opp med Åpen lesesirkel på biblioteket. Lesesirkelen ble raskt en suksess og er fortsatt et populært tilbud. Vi møtes til lesesirkel på biblioteket 8 til 9 ganger gjennom året. Det eneste kravet for å være med er at du har lest boka, eller gjort et forsøk.

Her er en oversikt over bøkene vi har lest til nå.

Hva er en lesesirkel?

En lesesirkel er ei gruppe personer som leser den samme boka og møtes for å snakke om den. Lesesirkler kan foregå i privat regi i ei fast gruppe. Mange biblioteker arrangerer lesesirkler som er åpne for alle, sånn som vår. Noe av det fineste med en lesesirkel er det å dele leseopplevelsen med andre, og å få de andres synspunkter på boka. Det er utrolig hvor ulikt syn man kan ha på den samme boka!

Forbudt lesesirkel

Vi kan berolige med at vi fortsetter med vår populære lesesirkel i høst. MEN dette halvåret har vi valgt oss ut en gjennomgående tematikk for bøkene vi skal lese. Felles for de utvalgte bøkene er at de på et eller annet tidspunkt, i et eller annet land har vært forbudt eller forsøkt forbudt.

Vi har valgt å ta for oss forbudte bøker siden synes det er viktig å belyse at forbud og forsøk på sensur av bøker foregår rundt omkring i verden i dag, og ikke er noe som tilhører fortida.

I tillegg til at vi skal snakke om selve boka, ønsker vi også å snakke om hvorfor bøkene ble forbudt. Hva gjør bøker farlige? Hvem er det som forbyr eller forsøker å forby bøker?

Les mer om forbudte bøker

American library association (ALA) har i over 20 år ført statistikk over bøker som har blitt forbudt eller forsøkt forbudt i biblioteker i USA. For eksempel er De blåeste øyne av Toni Morrison en gjenganger på disse listene. Les mer og sjekk ut lister på ALA sine nettsider.

Wordsrated driver forskning på bøker, lesing, forfatter og forlagsindustrien. De har laget en rapport over global statistikk hvor offentlige myndigheter står bak forbud av bøker.

Velkommen til forbudt lesesirkel.