På den store klesbyttedagen kan du bytte de gamle klærne du ikke bruker lenger - og få nye favoritter i retur, samtidig som du sparer miljøet og lommeboka.
I fjor bugnet det av klær! Vi fylte begge etasjene på Bøndernes med klær, sko og tilbehør til både barn, dame og herre. Så her er det noe for enhver smak, forteller Marthe fra Jevnaker folkebibliotek, som har vært med som medarrangør siden 2019.
Klesbyttedagen på Jevnaker arrangeres årlig, og er et samarbeid mellom Jevnaker frivilligsentral, Jevnaker folkebibliotek, Naturvernforbundet Jevnaker og Samarbeidsutvalget ved barnehagene.
I 2024 ble det byttet hele 1593 klesplagg bare på Jevnaker, og rundt 500 personer tok turen innom Bøndernes hus, forteller Monica Kornum fra Jevnaker frivilligsentral begeistret. Hun håper å gjenta suksessen i år!
Den store klesbyttedagen ble startet av Naturvernforbundet for å redusere behovet for å kjøpe nyprodusert klær. Over hele landet arrangeres det byttedager som bidrar til at klesbytting, kvalitet og gjenbruk blir lettere tilgjengelig, også for folk i distriktene hvor det ikke er flust av vintage- og second hand-butikker.
Enkelt å være med på klesbyttedagen:
-
Finn frem inntil syv hele og fine plagg per medlem i din husstand.
-
For hvert plagg du har med deg får du en byttelapp som du bruker til å bytte til deg et nytt plagg på klesbyttedagen.
-
Innlevering av plagg skjer i forkant av klesbyttedagen. Lever plaggene på Jevnaker folkebibliotek, i perioden 22.april-24. april, under bibliotekets ordinære åpningstid.
-
Med plagg mener vi klær, sko, smykker, vesker og annet tilbehør.
-
Den siste timen kan du komme og plukke med deg inntil 7 plagg, helt uten byttelapp.
Sosialt og moro:
I tillegg til å finne nye klesskatter og få luket ut ting du ikke trenger fra ditt eget klesskap, er klesbytting både gøy og sosialt. Jevnaker frivilligsentral stiller med kafé på dagen, slik at du kan sette deg ned og nyte en kaffe og noe godt å spise. Den siste timen tømmer vi lokalet, da kan du plukke med deg inntil syv plagg, helt uten å ha byttelapp!
Ta med deg venner og familie og bli med på klesbyttefesten!
Fakta om klær:
Klesindustrien står for 10 prosent av alle menneskelige klimagassutslipp. Det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen.
Vi bruker 20 prosent av klærne våre 80 prosent av tiden.
Fra 2000 til 2014 har klesproduksjonen i verden blitt fordoblet.
Det krever omtrent 7600 liter vann å produsere én dongeribukse.
Fretex Oslo mottar daglig 25 tonn klær som folk har ryddet ut av skapene sine.
Mindre enn én prosent av alle klær som produseres på verdensbasis blir resirkulert.
Vasking av klær slipper ut omtrent 500.000 tonn med mikroplast i havet hvert år. Det er omtrent like mye som 50 milliarder plastflasker.
I 2023 ble det arrangert 274 klesbyttedager over hele landet, og over 75 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i fjor til å spare over 48 tonn kjemikalier, 450 tonn CO2 og over 94 millioner liter vann.
Klesbytting er den mest miljøvennlige måten å fornye garderoben, det kan bidra til å gi klesplagget lengre liv. Om et plagg brukes dobbelt så lenge, halveres miljøfotavtrykket fra produksjonen av plagget.