– Vi skal først og fremst fortelle tilreisende gjester om Jevnaker, blant annet hvor de kan spise eller hvor det er fint å bade, og i tillegg kan folk komme hit til oss å låne ting til en dag på stranden, forteller Rahaf Alaa Alamarin (18). Rahaf er en av sju ungdommer som har sommerjobb som turistvert i Jevnaker kommune. Hun gleder seg til å bruke noen uker av skoleferien til å tjene penger og reklamere for Fjordlandsbyen Jevnaker.

bildet viser hele hengeren og teltet fra BUA ved Coop Extra.
Turistvertene i samarbeid med BUA Jevnaker er på plass ved Coop Extra hele sommeren.

Samarbeid med BUA Jevnaker

I år har 27 ungdommer fått tilbud om sommerjobb i Jevnaker kommune. Noen skal jobbe i barnehage og SFO, andre i tekniske tjenester og på JORS. Sju av dem skal være turistverter. Det var første gang i fjor at Jevnaker kommune ansatte unge i alderen 16-18 år som turisverter. Nytt for sommeren 2022 er samarbeidet med BUA Jevnaker. På parkeringsplassen utenfor Coop Extra har det nå blitt plassert et telt og en bilhenger fra BUA Jevnaker. I hengeren er det noen utvalgte godsaker fra det rikholdige tilbudet som BUA er kjent for. Dermed skal årets turistverter ikke bare reklamere for Jevnaker, men også låne ut morsomme aktiviteter. Blant annet er det mulig å låne badeleker, kajakker, sup-brett, frisbee-golf og hengekøye.

Tingene man låner fra BUA-hengeren ved Coop er kun for en dag - og det er et begrenset utvalg. Odd Kjetil Berg i BUA Jevnaker minner om at skal du låne utstyr for en uke, må du stikke opp til BUAs lokaler i Brugata. –  Vi har åpent hver dag i BUA! Så det er bare å komme hit. Det vi har her i hengeren er et lite supplement og det er beregnet mest på strandaktiviteter. 

Morsomme konkurranser

Turistinformasjonen og BUA-hengeren vil være åpen på hverdager fra klokka 10-17. Turistvertene vil i tillegg til informasjon og utlån arrangere konkurranser. Hver uke blir det en ny utfordring. Denne uken (uke 28) tar man tiden for å finne ut hvem som klarer å sykle lengst på en enhjulssykkel. –  Det er skikkelig vanskelig, forteller Rahaf, mens hun tar tiden på to gutter som er innom for å teste ferdighetene. – Det var dagens beste i alle fall - på 3 sekunder! smiler turistvertene som røper at det framover blir ulike konkurranser. – Vi kommer til å arrangerer konkurranse i blant annet stylter, en-hjulssykkel og stige-golf! Og det er en fin premie!


Premien er et gavekort på 500 kroner hos Jevnaker næringsdrivende, altså handelsstanden på Nesbakken.
Hver fredag ettermiddag vil ukesvinneren bli kunngjort.