Lokalmat
Lokale bønder, lokal mat og grønn utvikling
I Jevnaker finnes det mange matprodusenter og gründere som satser på lokale mattradisjoner, økologisk landbruk og nytenkning. Den korte veien til Oslo gjør at kundegrunnlaget er godt og gir mange muligheter.
Stort nettverk

Engasjerte gründere og et godt fagmiljø innen lokalmat og matradisjoner har vokst fram i Jevnaker de senere år. Det produseres kjøtt og pølser i verdensklasse, prisbelønte oster og økologiske grønnsaker og planter som leveres i stor skala til resten av landet. Sommeren 2019 ble mat-og gårdsfestivalen, Høy på landet, arrangert. Flere tusen mennesker kom til Jevnaker for å smake, handle og diskutere lokalmat, produksjon og bærekraft. Blant arrangørene av festivalen finner vi Lizas småbruk, Ask gård og Thorbjørnrud hotell.
Lokalmataktører og produsenter i Jevnaker

Lizas småbruk: Småbruket er et annerledes og spennende kurssted med fokus på mat og dyrehold. De holder blant annet kurset: "Fra jord til bord” der en lærer å foredle egenproduserte eller kortreiste råvarer til de herligste produkter eller matretter. Gården er på 4,5 mål dyrket jord og noen mål skog. Småbruket var nedlagt før Liza Francke og Lennert Hug tok over i 2008.
Les mer: Lizas småbruk Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Thorbjørnrud hotell: Hotellet ligger vakkert til ved Randsfjorden og er kjent for god og kortreist mat. Hotelldirektøren er selv bonde og leverer både kjøtt, melk, ost og smør til hotellets gjester. Det tidligere svømmebassenget er omgjort til ysteri og flere av ostene har fått gjeve medaljer under Oste-VM.
Les mer om mathotellet:Thorbjørnrud hotell Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
De Haes gartneri: Gartneriet som holder til i Langdalen i Østre Jevnaker har hatt sertifisert økologisk produksjon siden 2008. I produksjonen har de utviklet sin egen jordblanding med mye kompost for å kunne drive i storskala, i tillegg brukes det nyttesopper og nytteinsekter mot skadegjørere. De dyrker økologiske grønnsaksplanter, urter, eføy og blomster. De leverer til Felleskjøpet og samarbeider med Thorbjørnrud hotell om grønnsakshagen der. I 2020 lagde de også grønnsakshagen som ble brukt i tv-programmet Farmen.
Les mer: De Haes gartneri Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Ask gård: Denne gården er kjent for prisbelønte pølser og er en populær produsent av økologisk spekemat. Spekematen er inspirerte av italiensk håndverk og det brukes ingen kunstige tilsetningsstoffer - bare kjøtt, fett og urter. Pølser som Holy Balony og Slegge har vunnet priser i NM i kjøtt og Det norske måltid.
Les mer: Ask gård Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Hadeland Viltslakteri: Hadeland Viltslakteri ligger vakkert til med utsikt over Randsfjorden og ble etablert på midten av 90-tallet. Slakteriet er en veletablert bedrift innen foredling og produksjon av kjøttprodukter, hvor det produseres alt fra helt rene kjøttprodukter til pølser, kjøttkaker og en del spekemat.
Les mer: Hadeland viltslakteri Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (Facebook)
Sist oppdatert