I fjor ble Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter for første gang sertifisert som det som kalles Livsgledehjem. Sertifiseringsordningen Livsgledehjem er et verktøy som hjelper institusjoner med å ivareta de psykososiale behovene til hver enkelt beboer, hver eneste uke, uavhengig av hvem som er på jobb. Slik oppnår kommunen bedre kvalitet i tjenesten, og beboere, ansatte, pårørende og nærmiljøet får flere gylne øyeblikk, mer glede og økt folkehelse. Sertifikatet får man ikke til odel og eie, det må opp til ny vurdering hvert år og det ble godkjent igjen denne uken! En hyllest til det arbeidet som er lagt ned det siste året, tross et år med pandemi og lite sosial kontakt. 

 De ansatte har all grunn til å være glade og stolte av jobben de gjør. Det er jobbet kjempebra med livsglede kriteriene var blant tilbakemeldingene fra sertifisørene.

I fylket Viken er det 15 livsgledehjem. Ett av dem er altså JORS.

 

Bildet viser to av alpakkaene som besøkte JORS i 2019
Alpakkabesøk i desember 2019 (Foto: Jevnaker kommune)

De ni livsgledekriteriene

For å bli sertifisert som Livsgledehjem skal virksomheten legge til rette for at ni viktige kriterier følges. Fokuset for arbeidet er at beboere på institusjon skal få aktivitet som er tilpasset den enkelte og deres interesser. I tillegg legges det til rette for besøk av både barn og dyr. Og mange av oss husker godt da det var to alpakker ved navn Trygve og Stark som gikk i gangene på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter julen 2019. Til stor glede og overraskelse for både beboere og ansatte.
Livsgledekriteriene er som følger:

  1. At alle ansatte har kunnskap om og jobber etter standard for Livsgledehjem.
  2. Samarbeid med skoler, barnehager, frivillige og organisasjoner.
  3. At beboerne kommer ut i frisk luft minst en gang i uka.
  4. Kontakt med dyr.
  5. At beboerne får opprettholde sine hobbyer og fritidssysler.
  6. Musikk, kultur og ivaretakelse av åndelige behov.
  7. Ro og en hyggelig ramme rundt måltidene.
  8. At pårørende får god informasjon og mulighet for medvirkning i livsgledearbeidet.
  9. Å trekke årstiden inn som en naturlig del av hverdagen.
Bildet viser Anne Synnøve Sørli og Astrid Westby ved JORS med diplomet som viser resertifiseringen.
Livsglede koordinator, Anne Synnøve Sørli, sammen med virksomhetsleder, Astrid Westby med beviset på resertifiseringen.

Kartlegging av beboerne

På Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter henger det røde hjerter både ved inngangsdøren og rundt på avdelingene. På hjertet står det Sertifisert Livsgledehjem. Dette beviset er nå gyldig ett år til. Arbeidet videre med å kartlegge beboernes behov og interesser vil fortsette, hver enkelt beboer har en individuell livsgledekalender hvor tiltakene står og blir fulgt opp hver uke. Enten det er lesing, baking, gå tur eller andre aktivtiter som fotball, dans eller bil og motor. Og når resertifiseringen var et faktum denne uka var det mange glade ansatte. Nå ser de framover til en tid uten Covid-19 og restriksjoner:  - Vi gleder oss til alt vi kan få til uten pandemi og hvor vi kan involvere flere frivillige i alle aldre i livsgledearbeidet vårt, utbryter de! Og det er det mange av oss som stemmer i.

Gratulerer til de ansatte på JORS med denne bekreftelsen på det gode arbeidet dere gjør!

Sjekk video

I 2020 ble det laget en video med flere av de gode tiltakene som er iverksatt på JORS til glede for de eldre.
Se videoen her på Youtube