Kontakt oss

Jevnaker kommune

Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

Finn kontaktpersoner

Åpningstid sentralbord og servicetorg
kl 10.00-14.00

Telefon:
61 31 57 00

Telefaks: 
61 31 58 50

E-post:postmottak@jevnaker.kommune.no

Kommunenummer: 3053
Organisasjonsnummer: 961 381 363

Fjordlandsbyen Jevnaker

- Litt galskap, mye realisme!

Ordfører og Bård Brørby går utover brygga ved Nesbakken

 

–  Vi må våge å tenke stort nok! Det er vi jo ikke akkurat kjent for som en innlandskommune. Vi tenker ofte litt smått, men nå må vi som Bobby sier, ha litt mer galskap. Og det har vi, i tillegg til realisme, smiler en fornøyd ordfører, Lars Magnussen, mens han lurer på om ikke SV-politikeren skal ta seg en dukkert fra bryggekanten.


av Anette Skafjeld


Du har helt sikkert fått med deg at det flere steder står skrevet: Fjordlandsbyen Jevnaker. Når ble vi til en Fjordlandsby, tenker kanskje du? Og hvorfor? En av dem som bruker begrepet mest er lokalpolitiker og ihuga Jevnakring Bård «Bobby» Brørby. Hva er det han har fått for seg nå? Stadig vekk dukker #Fjordlandsbyen opp på Facebook og Instagram. Vi møter han og ordfører Lars Magnussen på Samfunnshuset. Dette er nemlig ikke noe Bobby har funnet på helt av seg selv.

–  Nei, nei! Vi hadde et prosjekt, Jevnaker 2020, forteller Brørby. –  Et utviklings-prosjekt for bygda vår. Det ble laget en del bra planer og det kom en del gode ideer, men så stranda det, både fordi vi ikke hadde penger og ikke hadde nok trøkk på det. Det ble liksom nok et forsøk på sentrumsutvikling som stoppet opp – og det var da det skjedde.

 

Petter Stordalen som forbilde

Begrepet «Fjordlandsbyen» dukket første gangen opp da de folkevalgte ble enige om å tenke utenfor boksen. De tok like godt gründer og hotellkonge Petter Stordalen som eksempel. Hva ville han ha gjort hvis han kom til Jevnaker med lomma full av penger?

–  Da ble Randsfjorden åpenbaringen, smiler Bobby og ordføreren nikker. –  Tanken er å bygge noe spennende ut av det vi allerede har, for vi har så mye bra. Så da kom tanken om å samle oss under en felles betegnelse! Markedsføre Jevnaker som noe mer enn den vakre bygda. Fjordlandsbyen har vi jo mer eller mindre fått i fanget! Fjorden ligger der, badeparken er i gang og Randsjordfestivalen og vi har snakket mye å om å få på plass strandpromenaden. Derfor landet vi på fjordlandsbyen. Det er der vi har potensialet vårt! I tillegg har vi noen av Norges mest populære kulturinstitusjoner, Hadeland Glassverk og Kistefos i umiddelbar nærhet til vannet!


Ordfører Lars Magnussen og Bård Brørby snakker på bryggekanten. Randsfjorden i bakgrunnen.

 

Stolte innbyggere!

Lokalpatriotismen renner nesten over når de to møtes. Lars Magnussen, ordfører fra Arbeiderpartiet og kommunestyrerepresentanten, Bård Brørby fra Sosialistisk venstreparti. De tror på ringvirkninger og stolthet. – Vi ønsker at flere mennesker flytter hit, at det blir flere arbeidsplasser og at folk blir stolte av bygda si, sier de to. –  Det vi kaller Fjordlandsbyen er et stort samfunnsutviklingsprosjekt! For hele kommunen! Ikke bare for Nesbakken, selv om det er viktig med et vitalt kommunesentrum. Vi må jobbe med det store bildet, hele bygda, og målet er at dette skal være lokalsamfunnets prosjekt der alle kan delta, sier Lars.

Bildet av ordfører Lars Magnussen 

Look to Drammen

Et sted som virkelig fikk til en ansiktsløfting på 2000-tallet var Drammen. Fra å være et veikryss med en motorveibru har de blitt en elveby med strandpromenade, flotte parker og et yrende liv. Er dere inspirert av det som har skjedd i Drammen?

–  Ja, absolutt! Look to Drammen! smiler ordfører Lars og får støtte av Bård.– Vi har trukket inn Drammen flere ganger. Det er flott det de har fått til der, men uten sammenligning for øvrig. Drammen har jo ti ganger så mange innbyggere som oss, men prinsippene er de samme. At vi har en rød tråd som vi folkevalgte skal følge enten det er det ene eller det andre partiet som styrer kommunen. Det er derfor Drammen har lykkes. De har ikke veket fra den drømmen. Det ble startet av Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet på tidlig 90-tallet og videreføres av Høyres ordfører nå. De har vært enige om at vi følger denne planen, og det er det vi mener må skje her i Fjordlandsbyen også!

 

Et fantastisk sted

–  Det viktig er at vi signaliserer for omverden – at dette er et fantastisk sted! Et sted som har mye å tilby, ikke minst er det et godt sted å bo, her er det mye å se som besøkende og det er muligheter for næringslivet å utvikle seg. Her har vi tomter og en fremoverlent kommunal organisasjon som hjelper folk i gang. Bård skyter inn: –  Fram i skoa som du sier, Lars!

–  Ja, ja, vi skal være fram i skoa. Det er høy skoslitasje i Jevnaker nå, ler Magnussen – for tuppene ryker nesten!

 –  Det som er litt morsomt er at vi får høre fra andre at det skjer mye bra her, dere får til mye på Jevnaker. Når vi samler oss, så får vi til noe! Politikerne er fram i skoa, administrasjonen er med og det er ikke alle kommuner som får til det, skryter Bobby. 

 

Dette høres jo mest ut som visjoner, innbyggerne vil vel gjerne se noen resultater?

–  Ja, vi skjønner det! Strandpromenaden kommer, jo! Det vi drømmer om er en sammenhengende promenade fra Haugerstranda, over Thorbjørnrud, gjennom Verkevika, langs nordsida på Nesbakken og opp til vestre ende av Storgata. Arbeidene med den første og største del av denne i Verkevika starter i 2022 og skal ferdigstilles i 2023, forteller Lars. – Også har vi samlet alle de store reiselivsnæringene i kommunen. Det er ikke gjort før. Vi markedsfører oss sammen. Det er bra. I tillegg har vi fått inn i kommuneplanen hva Fjordlandsbyen er. Vi har fått til Street Art -prosjektet, også ønsker vi å legge til rette for nye festivaler som for eks. Høy på landet. Vi prøver å være proaktive, sier Bobby, mens ordføreren sier at ting kan ta litt tid: –  Det tar litt tid å bli Fjordlandsbyen, men sakte men sikkert så beveger vi oss den veien.

–  Ting er kanskje litt usynlig enda, men vi er i gang og folk vil oppleve at det skjer noe. Det er en del prosjekter på trappene som vi ikke kan snakke så mye om enda! Vi har mye galskap som vi ikke kan si noe om, smiler Bobby lurt.

Jevnaker om 20 år. Hvordan tror dere det ser ut her da?

Mens Lars er litt forsiktig så kaster Bård «Bobby» Brørby seg utpå og drømmer høyt:

–  Om 20 år, da er det familiepark langs Randsfjorden, strandpromenade, anløp for M/S Brandbu, sentrum er utbygget med boliger og næring. På kulturfronten skjer det noe til stadighet, vi har verdens største matfestival med Høy på landet og vi har gondolbane opptil Tverrsjøen og på Samsmoen er det et eget sykkeleldorado på Puttmyra, i tillegg har vi har camping og nytt pensjonat!

Det høres voldsomt ut?

Da blir Lars alvorlig. – Hvis ikke vi som folkevalgte skal tenke de store tankene, hvem skal gjøre det da? Vi er jo samfunnsutviklere og vi må ta en lederrolle.

 


#Fjordlandsbyen #FjordlandsbyenJevnaker