Tilbake til 1814

Toso skole-elever i ferd med tautrekking Grunnlovsjubileet markeres på ulike måter, og Toso skole har hatt sin variant. 1814-dagen bød på gamle leker på programmet, som tautrekking, potetløp og hoppe bukk. Og lærere og rektor stilte i feiende flotte, gammeldagse antrekk.

Se flere bilder fra 1814-dagen på Flickr

Hver klasse ved Toso skole har gått gjennom et eget 1814-opplegg hentet fra heftet «Ja, vi elsker». På 200-årsfeiringen var det felles sang i gymsalen og det ble servering av tradisjonell mat.

Bygdekvinner samarbeider

Menyvalget falt ned på rabarbrasuppe, og det var Jevnaker bygdekvinnelag som sto for traktementet. – Dette er midt i blinken, for det er akkkurat slike arrangementer vi liker å bli spurt om! Vi jobber for bygda vår, og trives veldig godt med å bidra overfor skolebarna, forsikrer Mari Bratvold. Hun legger til at laget er åpent for nye medlemmer, og at ordlyden «bygdekvinner» favner bredere enn bondekvinner.

Bygdekvinnelaget bød på 60 liter suppe, og den falt i smak. – Den smakte nesten som epler, syntes elevene, som fikk iskrem ved siden av.Jevnaker bygdekvinnelag serverer suppe, fra venstre Edny Tyldum Johnsrud, Berit Nerby, Ingeborg Hensrud og Mari Bratvold. Jevnaker bygdekvinnelag serverer suppe, fra venstre Edny Tyldum Johnsrud, Berit Nerby, Ingeborg Hensrud og Mari Bratvold.

Rabarbrasuppe

6-8 stilker rabarbra

8 dl vann

300 gram sukker (200 g holder hvis det er rød rabarbra)

Kokes med splittet kanelstang, eventuelt også vaniljestang, i 10-12 minutter.

Lag en potetmelsjevning, kok så vidt opp.