Ruller ut brannslukkings-utstyret

En henger full av brannslukkingsapparater som kommer rullende ut til boligområdene i Jevnaker, så folk kan få teste hvordan det er å bruke et håndholdt skumapparat. Ja, slik foregår brannforebygging i praksis.

-Vi vil komme med hengeren ut der vi treffer innbyggerne våre, og gjerne på kveldstid, sier brannsjef Tonny Jensen, som jobber mye med å øve mannskapene og publikum.Og takket være forebyggende innsats er det heldigvis veldig sjelden at brann utvikler seg i Jevnaker.

Tryggere etter øvelse

En av dem som fikk prøve seg i øvelse nylig, var rådmann May-Britt Nordli. Hun understreker at kommunen tenker forebygging i alle ledd:

-Et godt liv handler mye om å føle seg trygg. Da må man vite hva man skal gjøre hvis det trengs, og ha virkemidlene klare. Brenner det, er det store krefter løs, og det utvikler seg så utrolig fort. Derfor er det veldig nyttig å få øvd på dette, syntes rådmannen, som var treffsikker med skumapparatet og slo ned flammene.

Se bilder fra øvelsen på Flickr

Flere bilder og video hos Avisen Hadeland

Hengeren er kommet i stand i samarbeid med Hadeland Gjensidige brannkasse, og har en verdi av 70.000 kroner. Tidligere har brannvesenet i Jevnaker fått støtte fra samme sted blant annet til varmesøkende kamera, båt og tankbil.

Hva med apparatet?

Usikker på hvordan du skal håndtere et brannslukkingsapparat? Ta tak i nedre håndtak på apparatet. Dra ut splinten. Klem ned håndtaket. Hold ytterst på slangen så du får god styring. Prøv å dekke med skum, og bevege på slangen.

Skal du kjøpe nye apparater hjemme, anbefaler brannvesenet at du ser etter type 21 A for skum- og 55 A for pulverapparater.

Lurer du på mer om forskjellige typer slukkeutstyr, se Norsk Brannvernforening