Refleks - vi deler ut til alle

Illustrasjonsfoto av jente som lager øyne med refleksbrikker

I Jevnaker kommune kan alle ansatte og innbyggere hente gratis refleksbrikker i Servicetorget i Jevnaker samfunnshus. Det er også lagt ut reflekser der bibliotek, kulturskole, ungdomskafe og frivilligsentral holder til i Storgata 24.

Vi deler ut refleksbrikker så langt lageret rekker.

Skoleelevene har fått refleks tidligere i år, og de nye 1. klassingene har fått i høst. Og alle politikerne i kommunestyret har fått refleksbrikke med Jevnaker kommunes logo.

Se faktafilm om refleks hos Trygg Trafikk

Voksne må skjerpe seg: - Bare 32 % over 20 år brukte refleks ved siste telling på 14 steder i Oppland i november 2013.

Her er fakta om hvorfor du skal bruke refleks:

Uten refleks er du nesten usynlig

Uten refleks er du synlig først på 25 - 30 meters hold. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent

I tettbygd strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t to sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet, i denne sammenhengen er det et hav av forskjell.

30-35 fotgjengere mister livet

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare om lag fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks. Hvert år blir 850-900 fotgjengere skadet i trafikken, og 30-35 personer mister livet.

Kilde: Trygg Trafikk Oppland