Slik tester du deg for Covid-19.

Nye testkriterier for Covid-19.

Helsemyndighetene har bestemt at det skal bli lettere å ta koronatest. Fra onsdag 12. august innført myndighetene nye testkriterier for covid-19. Kriteriene endres nå til at alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19 får anledning til å teste seg uten leges vurdering. Folkehelseinstituttet påpeker at den enkelte må ha en mistanke om sykdom/smitte og ikke bare et ønske om å få testet seg. Fra torsdag 13. august vil kommunen foreta testingen.

Slik avtaler du time for test:

OPPDATERT INFORMASJON GJELDENDE FRA 20. SEPTEMBER
Hvis du føler deg syk og har symptomer på luftveisinfeksjoner gjør du følgende:

• Ta kontakt med kommunen for timebestilling av testing på telefon: 947 99 611. Telefonen er betjent på hverdager i tidsrommet 08.00-11.00.
  • Testingen foregår på parkeringsplassen ved JORS i tidsrommet 12-13 alle hverdager. Testtidspunkt vil du få tildelt i det du henvender deg til oss.
  • Dersom du er akutt syk av en slik grad at du er i behov for legevurdering bes du kontakte din egen fastlege eller dagberedskapen på Jevnaker.

Testsvar

Alle som har positivt prøvesvar, vil bli kontaktet når testsvaret foreligger. Resultatene er vanligvis klare etter 1–2 dager hvis testen er positiv (du har fått påvist smitte). Det kan ta 2-3 dager å få svar på negative prøver. Ditt prøvesvar vil være tilgjengelig på helsenorge.no. Har du ikke har mulighet til å logge inn på helsenorge.no, eller ikke har fått svar etter 3 døgn, ta kontakt med din fastlege for å etterlyse svar. Imellomtiden må du holde deg hjemme i karantene.

NB! Dersom du er akutt syk, ring legevakt på telefon: 116 117 eller 113.

Alle som selv mistenker at de er smittet av Covid-19 får nå anledning til å test seg.

Følgende bør testes:

1. Alle med akutt luftveisinfeksjon eller symptomer på Covid-19.
  2. Alle som har vært utsatt for smitte med Covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i land eller områder med høy forekomst de siste 10 dagene.
  3. Andre grupper kan testes etter vurdering av lege. Ved test av personer som ikke har symptomer og ikke er smitteeksponerte, må positiv test bekreftes av ny test.

Utfyllende informasjon om de ulike punktene, se FHI sin info på: testkriterier

Symptomer:

De vanligste symptomene ved Covid-19 er:

• Hoste og/eller feber
  • Senere i forløpet er det en del som utvikler tungpusthet
  • Hodepine
  • Symptomer ved Covid-19 er hos de fleste overlappende symptomer på andre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa, særlig ved mindre alvorlig sykdom. Symptomene kan også minne litt om allergi.

Les mer om symptomene for koronaviruset her : http://www.fhi.no/

Har du spørsmål om Covid-19?

Send epost til korona@jevnaker.kommune.no

Oppdatert informasjon får du også på Folkehelseinstituttet: fhi.no