Drømmehus på timeplanen

Bildet viser ungdom som bygger hus

– Det er veldig viktig å få det rett her nede, ellers blir det skjevt hele veien opp. Vi har skjønt at vi må være veldig nøye med grunnmuren, smiler Mathea Venåsen og Mille Nøkleby mens de limer på takbjelker og vinduskarmer på drømmehuset sitt. 9. trinn på Jevnaker ungdomsskole har husbygging på timeplanen!

Det er 8.året at Jevnaker ungdomsskole har prosjekt «Oppdrag husbygging» som er en del av det som kalles «Lektor2» der skolen samarbeider med næringslivet for å for å øke rekrutteringen til yrkesfag. –  Vi skulle egentlig lage det mye større, men så har vi ikke nok materialer. Tror det blir fint likevel, sier Mille og Mathea som forsikrer at det er nok materialer til den planlagte takterrassen.

Tenne en gnist

Roar Nilsen driftsjef hos Sætheren Element AS er en av tre fagfolk som deltar i «Lektor2». Nilsen har vært med siden starten og hjelper elevene med råd og sin brede erfaring underveis i byggeprosjektet. Det som startet med en tegning på pc`n blir nå til en modell av drømmehuset i målestokken 1:10. Han forteller at det har blitt en del pussige hus gjennom året, men formålet er viktigst. – Det vi håper er at det tennes en gnist i noen. Ikke bare de som velger tømrer, men at dette kan bety noe for hele bransjen! Vi trenger folk i den praktiske delen, i kontordelen, på leverandørsiden som selger materialer, vi trenger som selger boligene, de som tegner dem, de som dimensjonerer boligene. Gjennom dette prosjektet er de gjennom litt av alt bransjen byr på, så jeg håper en gnist kan tennes hos noen av elevene.

Bildet viser Roar Nielsen driftsjef hos Sætheren Element

Veileder: Roar Nilsen fra Sætheren Element er en av fagfolka som bidrar under husbyggingen. (foto:Anette Skafjeld)

Gir resultater

Innsatsen for å framsnakke yrkesfag både nasjonalt og på Jevnaker har gitt positive resultater. Roar Nilsen forteller at det nå er ventelister for å komme inn på flere yrkesfaglige utdanninger og han ser flere elever fra Jevnaker igjen i bransjen. –  Det er veldig gøy! Vi har de siste årene sett igjen flere som håndverkere. Og han ser også flere med et stort potensial på Jevnaker ungdomsskole. –  Ja, absolutt. Flere av husene her i dag kunne vi ha faktisk ha bygget.

Drømmehus? Drømmejobb?

Det jobbes intenst med å få saltaket på plass. Oscar Bjørklund har blitt byggmester i gruppa. Rundt han står nå Syver Finnes, Mathea Venåsen og Mille Nøkleby og holder pusten mens han prøver å få deler av saltaket på plass. –  Som byggmester er det jeg som står ansvarlig for selve byggingen. Hvordan er det? – Jeg synes vi har jobbet veldig godt og synes huset vårt ser solid ut. Jeg synes vi har bygget veldig bra! Noen av dere som kunne tenke dere å bli håndverkere? Jentene peker på Oscar! – Han skal bli maskinfører. Det er kanskje det nærmeste vi kommer.

Bildet viser niendetrinn elevene Mathea og Oscar

Byggmester: Oscar er byggmester og har hovedansvaret for drømmehuset. Han vil bli maskinfører. Her sammen med Mathea. (foto: Anette Skafjeld)

Firmaene som deltar i «Lektor2» er Sætheren Element, Obos Block Watne og Asker entreprenør.

Se bilder fra byggingen ved Jevnaker ungdomsskole: