Hver sommer er det stor spenning rundt avdukning av ny skulptur i den fantastiske skulpturparken til Kistefos. I år er det skulptur nummer 50 som har fått plass i parken og skal avdukes.
Skulptur nummer 50 er et steds-spesifikt verk av den anerkjente franske kunstneren Pierre Huyghe (f. 1962, Paris) og avdukningen skjer den 12. juni.

Dette er det største permanente verket av kunstneren til dags dato. Så her er det bare å følge med.

Kistefos omtaler årets kunstverk på følgende vis: 

 

Verket er ikke bare det største og mest ambisiøse på Kistefos til dags dato: Ved å innvie et hittil tidligere utilgjengelig område av parken, representerer det også en betydelig utvidelse av landskapet og Kistefos som helhet. Huyghes område ligger på en øy som til stadighet oversvømmes med vann, i nærheten av det fungerende kraftverket. På denne måten knytter også verket seg til Kistefos´ industriarv. Huyghe er kjent for sine altoppslukende kunstverk og fortsetter å utvide vår forestilling om hva kunst kan være.

Bildet viser et maleri av Paulina Olowska
School of Archery av Paulina Olowska. Courtesy of the artist and Christen Sveaas Art Collection (med tillatelse fra Kistefos)

Årets utstilling i The Twist

Paulina Olowska f.1976) er fra Gdansk i Polen. I følge Kistefos sine egne nettsider er det den første store soloutstillingen hennes i Skandinavia,

Utstillingen har fått navnet "Her hauntology"  og omfatter malerier, keramikk, installasjon og film.

Utstillingen viser kunstnerens kontinuerlige visuelle utforskning av «the female gaze», det slaviske, kvinnelig samhold, samt Olowskas sterke stemme innenfor nytolkning av modernismen. Med over 30 malerier, valgt ut fra en femtenårsperiode, er lag på lag med referanser og glemte figurer fra forsømte historier innlemmet i komposisjonene. Verkene viser modig gjenbruk av lånte motiver utført med mesterlige malestrøk, fargeforståelse og en tydelig referanse til motens viktige rolle. Når betrakteren beveger seg gjennom gallerirommene, blir man fulgt, og kanskje til og med «haunted» av de mange kvinnelige blikkene som stirrer ned fra veggen, ut i det fjerne eller rett frem. Olowska portretterer kvinnene som «heltinner», alle med et stolt eierskap til, og en bekreftelse av, sin kvinnelige historie.

Les mer på hjemmesiden til Kistefos.

Gratis billetter til befolkingen i Jevnaker, Nittedal og Lunner

Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, gjør det i år igjen mulig for alle innbyggere i Jevnaker, Nittedal og Lunner å få gratis billetter til Kistefos. Sponsede billetter må hentes i en av de to bodene ved museets innganger i åpningstiden. Ved henting bes man oppgi navn og adresse.