Ikke langt fra blomsterbutikken ligger lokalene til Moving Mamas. Når du kommer inn i de lyse lokalene så dufter det svakt av lavendel og du hører noe som kan minne om råkjøring på symaskin. Enkelte ganger vil du kanskje høre noen rope om hjelp, andre ganger latter. Her jobber det nemlig fem kvinner med svært ulike forhold til og erfaring med symaskin.
 

Bildet viser alle de ansatte i Moving Mamas
Alle de ansatte i Moving Mamas.

Meningsfull arbeidsplass

– Mammaen min kunne sy og jeg prøver å lære meg det nå som voksen! Det er vanskelig, ler Eloize Bjellum opprinnelig fra Brasil. – Mens min kollega, Karima, lager 10 julestrømper, har jeg bare sydd ett par. Men jeg er god til å reparere klær!  Karima Karim forteller at henens mor var syerske i Afghanistan. Til og med brudekjoler kunne hun sy. Karima lært sying hjemme.  – Jeg kan jo lære de andre å sy, i tillegg er det veldig bra for meg å jobbe sammen med «ungdommen», smiler hun.

Fem kvinner bosatt i Jevnaker utgjør så langt det som heter Moving Mamas. Kvinnene har minoritetsbakgrunn og har bodd i Norge i flere år og felles er at de er hjemmeværende kvinner. Noen har ikke hatt fast arbeid før, andre har ulik arbeidserfaring.
 Formålet er å skape en meningsfull arbeidsplass for disse kvinnene. I tillegg til å sy og lage ting, lærer de om norsk arbeidsliv, får arbeidstrening, lærer mer norsk språk og knytter kontakter, forteller Christina Smeby, avdelingsleder for Moving Mamas på Jevnaker.

Bildet viser avdelingsleder Christina Smeby
Ønsker velkommen: Avdelingsleder i Moving Mamas, Christina Smeby.

Nå også på Jevnaker

Moving Mamas er en sosial entreprenør som ble etablert i Oslo i 2015. Målet er å få flere kvinner med minoritetsbakgrunn ut i arbeidslivet. I følge organisasjonen står 6 av 10 kvinner av utenlandsk opprinnelse utenfor arbeidslivet i Norge. Gjennom Moving Mamas blir de hjemmeværende kvinnene tilbudt jobb, får arbeidserfaring og nyttig kunnskap om norsk arbeidsliv. Gjennom et samarbeid med Jevnaker kommune, NAV og «Jobbsjansen» gjennom IMDI, Integrerings-og mangfoldsdirektoratet har Moving Mamas fått sin egen avdeling på Jevnaker. 
– Her skal man lære mye gjennom praksis, ikke bare i teorien. Vi lærer å sy, drive butikk, samarbeide, vi lærer hva er god service og hvordan være høflig. I tillegg får disse kvinnene fylt hverdagen med mening og de lærer å bli selvstendige. Her er det læring på mange plan, forteller Christina.

Kommunen er med å finansiere en 50% stilling inn i nyetableringen og prosjektleder, Kristin Løchsen, tror at dette vil være et positivt og viktig bidrag for kvinnene, men også for hele lokalsamfunnet.
– Dette blir et flott tilskudd til næringslivet på Jevnaker. En butikk det skal være hyggelig å komme til, handle og å møte trivelig damer. Damer som ønsker å lære norsk, å få opplæring i et yrke, og som ønsker å komme ut i jobb. Håper mange stikker innom.

 

Nye ting hver dag

Shima Heleem har bodd 17 år i Norge. Hun og familien er opprinnelig fra Afghanistan. Med unntak av et par måneder har ikke Shima vært en del av arbeidslivet. Etter en måned som ansatt i Moving Mamas trives hun godt. – Jeg er veldig glad for at jeg er her. Barna mine er store og det er fint å være her å lære å sy, lære mer norsk og snakke med de andre damene. Hver dag lærer jeg nye ord, forteller hun og legger stor vekt på at det er hyggelig å være en del av et kollegafelleskap.

Bildet viser Eloize Bjellum
Eloize Bjellum klargjør butikken til åpning.

Egen jobb

Butikken til Moving Mamas åpner så vidt i helgen under markedsdagen på lørdag. Først i oktober blir det offisiell åpning. Det er kvinnene selv som både selger og lager de ulike produktene. Det er julstrømper, vesker, øyeposer for hovne øyne, duftposer av lavendel, hårstrikker og brødkurver. Noe for enhver smak. Nettbutikk blir det også og den er det Eloize Bjellum som skal styre. – Jeg er veldig fornøyd og jeg gleder meg. Jeg har jobbet mye innen reiseliv og turisme, men covid gjorde det vanskelig. Nå er jeg stadig på finn.no for å lete etter jobb, samtidig som jeg jobber her for å bli bedre i norsk og lære mer om arbeidslivet. Selv om jeg har mye jobberfaring, er det vanskelig når den ikke er fra Norge. Det håper jeg blir bedre nå.

Vi ønsker alle «mamas`ene» lykke til!