Har du vært innom BUA på Jevnaker? Det er nesten som å entre en velutstyrt sports -og frilufts forretning. Utenfor står det sykler, kanoer og kajakker. Inne står det slalåmstøvler på rad og rekke, soveposer, hengekøyer, SUP, rulleskøyter, bålpanne og barneseter. Mangler du en aktivitet for helgen eller høstferien? BUA har det du trenger (nesten helt garantert). Alt hos BUA kan du låne gratis. Og hvis du tror at det er gammelt og godt brukt utstyr, så må du tro om igjen!

Bildet viser to gutter ved disken inne på BUA i Jevnaker.
Eirik og Amund låner med seg boccia og kubbespill til hyttetur.

Mest utlån Norge

- Dere vil ha kubbespill og boccia, ja! Vær så god! God tur og husk at dere kan ha det en uke.
Bak disken sitter Monica Aschim Kornum og noterer at brødrene Amund og Eirik låner utstyr til helgens hyttetur. Monica er administrativ leder av BUA Jevnaker. Sammen med Odd Kjetil Berg er det de to som koordinerer utlånet. De har hatt en hektisk og gøyal sommer. BUA Jevnaker har i månedene juni, juli og august vært den utstyrssentralen i Norge med høyest utlån. Tallene for august viser at 1.207 ting er lånt ut. Ingen av de andre 139 andre utlånsordningene for BUA i Norge har slike tall å vise til. Neste på lista er Turbo i Tromsø som lånte ut 798 ting. Ganske overlegent, med andre ord.
–  Noe av grunnen er nok at låntakerne vår er kjempe flinke til å returnere utstyret de har lånt, sier Monica.
– Mange leverer inn med en gang de er ferdig med det, og da kan vi låne det ut flere ganger på en uke. Det er flott! Da kommer det til nytte for flere.

Bildet viser gutter som tester en sykkel utenfor BUA Jevnaker
Brødrene Patrik, Benjamin og William tester syklene på BUA Jevnaker.

God økonomi og fancy utstyr

Brødrene Patrik (10), Benjamin (10) og William (12) er sammen med mamma Camilla Nilsen. De prøver sykler.
– Vi har lånt mye forskjellig av BUA! Så begynner oppramsingen: sykler, ski, skøyter, akebrett, boccia, sparkesykler, dart! Ja, husker dere dart! Da vant jeg! Smiler en av brødrene fornøyd!
– Dette er jo egentlig kjempe lurt! Man behøver ikke kjøpe alt mulig, i tillegg må det jo være bra for miljøet.

– En av grunnene til at BUA Jevnaker har så stort utlån kommer av flere faktorer, sier Øyvind Sogn i Frivilligsentralen. Det er Frivilligsentralen som eier og drifter BUA.  – Det ene er at vi har veldig god økonomi takket være  støtte fra ulike stiftelser og fond. Uten rause gaver fra blant annet Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal hadde vi ikke hatt så flotte ting å låne ut. I tillegg har vi en fin beliggenhet i sentrum av Jevnaker og ikke minst en gunstig åpningstid. Vi har åpent på ettermiddagen og utvidet åpningstider i ferier. Også må vi få med at vi har vi sabla god service, smiler Øyvind og peker på de som er BUAs ansikter utad, Odd Kjetil og Monica!

Mr. God Service

Odd Kjetil Berg er ikke typen som ser på klokka og sier at nå er BUA stengt. Han kaster seg gjerne rundt for å hjelpe en klasse som skal på skidag, eller dersom noen trenger hjelp til å levere kanoene på en søndag, selv om BUA ikke åpner før på mandag klokka 15.00! Servicemedarbeideren lever opp til tittelen og han har vært med siden starten i 2018.
– Det er veldig gøy å hjelpe kundene våre. Husker spesielt godt da vi dro og handlet 10 par alpinski og støvler for å hjelpe elever på Jevnakerskolen som skulle på skidag. Vi prøver å fikse det meste!