Viktig med en kritisk sparringpartner i starten!

Fra idé til MATFESTIVAL

– De første billettene er solgt! De første hotellrommene er booket! Nå blir det festival! smiler Lennert Hug og Liza Franke som driver Lizas småbruk. Nå har det begynt å gå opp for dem at det ikke er noen vei tilbake. 22.-23. juni blir det matfestivalen Høy på landet for første gang, mye takket være hjelpen fra Pan Innovasjon.

Bildet viser Lennert Hug og Liza Francke i sausefjøset sammen med Helge Stiksrud fra Pan innovasjon.

FOKUS på egendyrket mat. I sauefjøset hos Lennert Hug og Liza Franke på Lizas småbruk er det mange sauer og høner. – Vi prøver å være selvforsørgende. Her sammen med Helge Stiksrud fra Pan Innovasjon (i midten). Foto: Anette Skafjeld

Ute ligger fortsatt snøen rundt sauefjøset, men inne er det mest fokus på sommer. Lennert Hug og Liza Franke er mest opptatt av det som skal skje St.hans-helgen. Da skal de for første gang arrangere matfestival på Thorbjønrud hotel. – Vi drømmer om fint vær, 3-4.000 besøkende og mange lokale aktører som deltar, smiler Liza – Tenk om det om noen år blir like naturlig å reise til Jevnaker som til Dyrsku’n i Seljord! Det hadde vært noe, drømmer Lennert.

Fra idé til virkelighet

– Vi hadde tre ideer og så har vi dyrket fram én, smiler de og forteller om hvordan det hele startet etter at de hadde stått på stand ved siden av Thorbjørnrud hotel under NRKs sommertoget i fjor.– Da snakket vi litt med Olav Lie-Nielsen om at vi kanskje skulle finne på noe sammen, noe med mat! Etter hvert utviklet ideen seg i møte med Pan Innovasjon.  – Det er utrolig viktig å bli utfordret på sine egne tanker. En får ofte mye skryt og positive tilbakemeldinger fra venner, men en trenger litt motstand – og der kom Helge inn. Lennert og Liza sikter til Helge Stiksrud, daglig leder i Pan Innovasjon som nå sitter rundt bordet på småbruket. Pan Innovasjon jobber med å fremme innovasjon i regionen og da spesielt innen grønne næringer som landbruk, miljø og gjenbruk. – Vi kan avgrense ideen og gi råd på veien, sier Stiksrud. – Noen gründere trenger juridisk og økonomisk hjelp, andre trenger hjelp til å skaffe seg sine første kunder eller rett og slett til å lage en prototype av et produkt. Vi kan bidra med dette. Og hos Liza og Lennert handlet det mye om å spisse ideen og faktisk våge å tenke litt større enn de selv tenkte.

Lennert Hug serverer kaffe inne i lokalene til Lizas småbruk. På bildet er også Lisa Franke og Helge Stiksrud.

Viktig sparringpartner: – Helge har vært viktig for oss. Vi fikk mange kritiske spørsmål og vi fikk spisset ideen vår, forteller Lennert og Liza mens kaffen serveresFoto: Anette Skafjeld

Gratis hjelp et halvt år

Jevnaker kommune har inngått en samarbeidsavtale med Pan Innovasjon. Det betyr at lokale gründere kan få gratis hjelp til å bearbeide ideene sine.Vi kan følge opp firmaer i opptil tre år. Det som er viktig er at det vises en progresjon. Gründere må ha gjennomføringsevnen. Vi kan bidra med råd, hjelp og til en viss grad kapital, men det er den enkelte som må gjennomføre ideen sin. Stiksrud forteller at de i en startfase på 3-6 måneder gir gratis rådgivning og «testing av ideen». – Vi kan også bidra med utvikling av eksisterende virksomheter. Det kan være bedrifter som har «sideprodukter» som ikke er fullt utnyttet. Et eksempel er ved- og brikettprodusenten Varma AS som produserer vedbriketter av flis fra sagbruk og overskuddsvarme fra andre virksomheter til tørking av veden.

En viktig sparringpartner

– For oss var det viktigste at vi fikk sparre med Helge. Vi fikk mange kritiske spørsmål og vi fikk spisset ideen vår. Deretter fikk vi hjelp til søknader og forstå viktigheten av å være en del av et nettverk, ikke stå alene, forteller Liza og Lennert som til sommeren blir festivalgeneraler for aller første gang! Festivalen skal arrangeres ved hotellet og bli en opplevelsesfestival basert på mat- og gårdskultur. To dager til ende skal det være aktiviteter for små og store og ikke minst mye lokalprodusert mat. Allerede har over 25 aktører meldt sin interesse for å delta på festivalen som er et samarbeid mellom Thorbjørnrud hotel, Ask gård, selskapet Med blanke ark og Lizas småbruk.

Går du med en gründer i magen eller mener at du selv har en knakende god idé? Ta kontakt med Helge Stiksrud enten når han er på Samfunnshuset i Jevnaker på fredager eller send han en mail på: hs@paninnovasjon.no.

Mer om Pan innovasjon og hva de kan bidra med finner du her: http://www.paninnovasjon.no/

Bil det viser Lennert Hug, Helge Stiksrud og Liza Franke.

GLAD TRIO som gleder seg til sommerens aller første matfestival i Jevnaker, Høy på Landet! Foto: Anette Skafjeld