Ny maskin vil redde liv

Jevnaker brann- og redningstjeneste med egen brystkompresjonsmaskin

Brann-og beredskapssjefen tester den nye brystkompresjonsmaskinen.

Som eneste brann- og redningstjeneste i Ringeriksregionen har Jevnaker nå fått en sin egen brystkompresjonsmaskin. Maskinen skal være fast inventar i brannbilen og forhåpentligvis vil den kunne redde liv. Denne uka var det opplæring i LUCAS 3.

Den gjør brystkompresjonene taktfast og med like mye trykk den 30.gangen som den første. LUCAS 3 er den nye livredderen til Jevnaker brann- og redningstjeneste, og det er en ganske stolt brann- og beredskapssjef som har invitert mannskapene sine på opplæring denne kvelden.  Vi håper vi skal redde flere liv, da! Vi håper jo at det skal bli resultatet, sier Tonny Jensen mens tre av mannskapene hans øver på å koble maskinen til dukka på gulvet.

Mange helseoppdrag

I fjor var hvert tredje oppdrag for brannvesenet i Jevnaker et helseoppdrag. Noe som betyr at av fjorårets 170 utrykninger var 58 helserelaterte. Flere av disse var hjertestans. Brann- og beredskapssjefen er derfor helt sikker på at maskinen vil redde liv.

– Alle våre folk kan livreddende førstehjelp med hjerte- og lungeredning, så den skal ikke erstatte vår kunnskap om det, men når vi har holdt på en stund med hjerte –og lungeredning, så vil vi kunne koble på maskinen og da vil den komprimere selv. Den store fordelen er at den jobber kontinuerlig hele tiden. Den gjør helt nøyaktige kompresjoner så de blir like hele veien, og den går så lenge vi har strøm. Vi har to batterier som følger med og vi kan koble maskinen til strøm ved behov. Tonny Jensen mener at den også vil gjøre arbeidshverdagen til de som jobber i ambulansetjenesten tryggere– De kan ta med seg pasienten og brystkompresjonsmaskinen i ambulansen og de vil kunne slippe å stå over pasienten å jobbe mens ambulansen kjører i høy hastighet.

Takket være Sparebankstiftelsen

Det piper fra gulvet. Det grønne lyset viser at maskinen er klar og de tre brannmennene på gulvet trykker på knapp nummer 3. Sugekoppen på maskinen finner posisjonen sin og hjertekompresjonene starter. 30 hjertekompresjoner, så en liten pause til innblåsing, så 30 nye kompresjoner. Maskinen LUCAS koster 122.000 kroner og er finansiert av Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal. Til stede denne kvelden er både styreleder, Lars Torgeir Dahl og daglig leder, Bjørn Haugen Morstad, i stiftelsen. De sier at de ikke er i tvil om at dette er en samfunnsnyttig investering.   Ingenting er mer samfunnsnyttig enn å redde liv, og når vi i tillegg kan sikre tryggheten for de som er på jobb så er vi veldig glade for å støtte et sånt prosjekt, forsikrer de.

Brann- og beredskapssjefen nikker fornøyd. – Det er viktig for oss å være i forkant. Det er ikke så mange kolleger som har dette her i bilene ennå, men det kommer nok, avslutter Jensen.

Bilde av brann-og beredskapssjefen i Jevnaker sammen med representanter fra Sparebankstiftelsen for Jevnaker, Lunner og Nittedal.

Flott gave! Fra venstre: Bjørn Haugen Morstad, daglig leder i Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal, Tonny Jensen, brann-og beredskapssjef, Simen Plejdrup-Rønningen fra leverandøren Stryker og Lars Torgeir Dahl, styreleder i Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal.