Kast mindre mat!

- tar du og din familie utfordringen?

Hvor mye mat blir kastet hjemme hos dere? Hvilke små endringer skal til for å kutte matsvinnet? Bli med oss og bli en KLIMAHELT!

Bildet viser mat og to hender som tar high five.

Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Mat-kaste-fellene kan være vanskelige å få øye på i travle hverdager, og bidrar til at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror.

En fersk FN-rapport viser at 1/3 av klimagassutslippene kommer fra matproduksjon, mens nesten 30 % av maten kastes. I Norge kaster hver av oss i gjennomsnitt 42,6 kg mat i året, til en prislapp på tilsammen 13 mrd. kroner bare i husholdningene.

Bli en MatVinn-familie!

Som del av klimahelt-kampanjen (se beskrivelse nederst) kan dere nå ta del i en MatVinn-utfordring.

Familier utforsker hvor mye mat som havner i søpla - og hvorfor. Familiene tar i bruk ulike verktøy og tester ut hva som funger best i deres hverdag.

Til slutt kårer vi den familien som har testa ut flest mulig nye MatVinn-vaner i Ducky (app) og redusert matsvinnet mest. Undervegs vil MatVinn-familiene dele erfaringer og inspirere andre til det samme.

Slik melder du deg på

Du melder deg på via dette skjemaet.

Prosjektet starter opp i uke 37 (9. september) og varer i fire uker. Dette vil være et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien deltar. Undervegs vil dere sannsynligvis få noen aha-opplevelser, og se at det ikke krever mye å redde mye mat, og alt vi har å vinne på det. Vinn vinn med mindre matsvinn!

Bildet er grafikk som viser Klimahelt-kampanjen sin logo.

Når din familie er meldt på, foregår prosjektet slik:

• Den første uka er en «normal-uke» for å finne familiens utgangspunkt. Her lever dere som normalt, men noterer all mat og drikke som ender i søpla. Målingen gjøres med en helt enkel kjøkkenvekt. Registreringsskjema kommer på e-post til hver familie, og er raskt og enkelt å bruke. Resultatene sendes inn ved ukas slutt.
  • Familiene samles til en kick-off mandag 16. september. Her deler vi erfaringer fra den første uka og får inspirasjon, informasjon og verktøy for å kaste minst mulig mat de neste tre ukene.
  • Familien prøver ut tiltakene for å kaste så lite som mulig i tre uker, med veiledning fra Framtiden i våre hender, og deling av tips og erfaringer i en lukket Facebook-gruppe. I tillegg får familiene tilgang til en Ducky-konto, hvor dere får tilgang til info, påminnelser og huker av for MatVinn-aktivitetene dere prøver ut, og på den måten samler MatVinn-poeng.
  • Den siste uka måler familien igjen hvor mye mat som kastes for å se om det har skjedd en endring, denne gangen mens dere prøver å kaste så lite dere klarer.

Mer informasjon om prosjektet

MatVinn er et prosjekt i regi av Framtiden i Våre Hender i samarbeid med Ducky, Oppland fylkeskommune og kommunene Asker, Gran, Gjøvik, Hurum, Jevnaker, Lillehammer, Lunner, Røyken og Østre Toten.

Prosjektet er en del av en felles Klimahelt-kampanje. Du kan lese mer om kampanjen på klimahelt.no og facebook.com/klimahelt2019.

Har du spørsmål? Kontakt amund@framtiden.no.

Bildet viser flatbrød med restemiddag på.