Ikke mat rådyrene

På grunn av stor snømengde har hjorteviltet en hard vinter de ikke har hatt på lenge. Dette er en del av evolusjonen og gjør at sterke gener blir videreført og svake dyr sjaltes ut.

Det kan være fristende og fore dyrene for å hjelpe de gjennom vinteren og det er det noen som gjør særlig overfor rådyrene som vi har mange av i vårt distrikt. Rådyrene søker inn der det legges ut mat og særlig ved fuglebrett der de finner mat som ligger rundt. Så har vi de som legger ut fòr spesielt til rådyr i beste mening. Dette er faktisk ulovlig i bakgrunn med bakgrunn i at det er oppdaget tilfeller av skrapesyken (CWD) på reinsdyr i Norge.

Staten har innført nedslakting av alle reinsdyr i Nordfjella og er på vakt med tanke på smittespredning til ellers av landet. Derfor har Mattilsynet innført at alt fallvilt skal det tas prøver av for å kontrollere og vi har heldigvis ikke påvist slik sykdom her enda.

Dødt rådyrHvis dyrene får tilgang til et næringsrikt for som de ikke er vant til kan de dø bare av det. Bildet viser et rådyr som ble avlivet i Toso på Jevnaker i går som hadde vommen fullt av kraftfor. Dette ble for sterk kost og dyret gikk en smertefull død i møte.

Felleskjøpet Hønefoss melder om tomme lagre for kornavrens som er det mest brukte rådyrforet. Da ender det med at det kjøpes andre fortyper som dyrene i hvert fall ikke tåler- som kraftfor.

Ellers så kan det se ut som elgen takler snøen og mattilgangen bedre. Det som har vært det tragiske her er alle påkjørsler på jernbane og vei. Det har hittil blitt drept 14 elger i trafikken vinter.

Fallviltgruppa i Jevnaker
Bjørn Halvorsen