Elever ordnet 3-retters middag

- i beste Michelin stil

Elever som jobber på kjøkkenet. Lager mat.

Det var hvite duker, roser på bordene og på menyen stod svinefilet med fløtesaus. Sist uke inviterte kokkelærlingene ved Hadeland videregående skole til eksklusiv 3-retters middag på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter.

–  De fleste inviterte hadde gledet seg og sett fram til middagen, forteller virksomhetsleder, Astrid Westby.

bildet viser en middagstallerken med svinfilet og poteter og grønnsaker.

Sist uke var 10 beboere ved Jevnaker omsorg- og rehabiliteringssenter så heldige at de fikk en personlig middagsinvitasjon. Invitasjonen var fra kokkelærlingene ved Hadeland videregående skole og de inviterte til 3-retters middag i kantina på omsorgssenteret. Astrid Westby forteller hvordan ideen ble til:

– Vår kjøkkenleder Egil fikk ideen da han var på et kurs i regi av Tine. Det var da vist til en restaurant som kom inn på et sykehjem og tilberedte og serverte middag til beboere på demensavdeling. Han spant videre på ideen og tok kontakt med Hadeland videregående skole, kokkelinja.

Da var det gjort. Elevene gikk i gang og planla en 3-retters middag på JORS. Kantina ble omgjort til restaurant, gjestene ble bedt om å pynte seg og på kjøkkenet gikk det unna så selv de i Michelinguiden hadde blitt imponert.

3-retters festmeny

På menyen stod det asparges med spekeskinke til forrett, svinefilet med fløtesaus, Annapotet og grønnsaker til hovedrett. Og som rene prikken over i’n var det krumkake med is og jordbær til dessert.

–  Det var en svært hyggelig opplevelse å være til stede i «kulissene» og observere først servitør- og kokkeelever som dekket bord, laget mat og gjorde forberedelser til middag. Videre ble pasientene våre tatt vel imot da «restauranten» åpnet. De ble servert og ivaretatt på best mulig måte. Pasientene koste seg med god mat og satt til bords i to timer, forteller en imponert virksomhetsleder. Astrid Westby håper dette blir gjentatt.

Bildet viser kantina på JORS der beboere sitter ved bordene klare for tre-retters middag

Livsglede i praksis

Middagen er en av flere tilbud som det jobbes med på JORS for tiden. Omsorgssenteret ønsker å sertifisere seg til et såkalt Livsgledehjem for eldre. For å bli sertifisert må man blant annet ha en systematisk kartlegging av beboernes interesser og behov, man må engasjere lokalsamfunnet rundt og invitere dem inn på senteret. Målet er at de eldre skal oppleve at livet har mening, innhold og glede også når det nærmer seg slutten. I år er det 131 sykehjem som ønsker å bli sertifisert som Livsgledehjem og JORS er altså en av dem.

Les mer om Livsgledehjem her: https://livsgledeforeldre.no/

Ei som sitter ved bordet ved JORS

Tusen takk til elevene ved Hadeland videregående skole for innsatsen!