Skavlan med rosa resept

På bildet: Jørgen Skavlan og Cecilie Øyen, som er kommunalsjef Helse og omsorg i Jevnaker Jørgen Skavlan og Cecilie Øyen, som er kommunalsjef Helse og omsorg i Jevnaker - Den gode samtalen, gjerne rundt et måltid, - dyrk fellesskap med venner, familie og/eller kjæresten. Det er Jørgen Skavlans «rosa resept» til nordmenn i 2014.

Grønn resept med trim, joggesko og sunt kosthold tror han at de fleste har fått med seg nå. Han synes den er vel og bra, men er skeptisk til alle former for fanatisme og mener for eksempel at Birken ikke er noe skirenn, men mer i retning av en psykiatrisk diagnose.

Nøkterne nordmenn som må yte før de kan nyte, har litt å lære av naboer lenger sør, foreslår fastlegen Skavlan, og anbefaler København og Cafe Sorgenfri. Danskene skårer høyt på emosjonell lykke, det samme gjelder italienerne. Ut fra det lyder fastlegens resept på møteplasser, måltider og sosialt fellesskap. Han noterer at nordmenn er flinke til å glede seg til… mens han mener at danskene er gode til å glede seg over.

Mye helse i en god prat

90 prosent av det som feiler oss blir bra av seg selv, likevel flyr vi til legen. For allmennlegen i dag er det samtalen som er det sentrale, ikke stetoskop eller gips: - Som fastlege spør jeg pasientene mine «Hva kan jeg gjøre for deg i dag?» Så er det om å gjøre å holde kjeft, la pasienten snakke ut, snakke ferdig. Noe jeg har erfart at vi aldri må si til pasientene, er: - Og ellers..?

Helseinteressen er på topp i Norge i dag, men grunnholdningen har negativt fortegn: Det er sjelden vi sitter i kantina og snakker om alle de som det går bra med...? utfordrer han. Men kort oppsummert blir de fleste av oss «rike, friske, mette og gamle».

Frisk nok for livet

Det var i forbindelse med Jevnaker kommunes etikkprosjekt at Jørgen Skavlan besøkte Jevnaker. Over 200 ansatte fikk med seg det humoristiske og tankevekkende foredraget «Frisk nok for livet».

Foredraget dreier seg både om nordmenns folkesjel og om holdninger til å være syk. Skavlan ser på oss fra et internasjonalt perspektiv og sammenligner norske samfunnstrekk med verden der ute:

- Hvor tilfredse er vi egentlig, selv om FN sier at vi bor i det beste landet på kloden?

- Hva kan vi selv gjøre for å få det bedre, både på jobb og hjemme?

- Kjenner vi særlig godt etter hvordan det er med helsa her til lands?

- Er vår velferd bare til det gode?