Hvorfor starter vi opp igjen skolene?

Etter en uke med digital undervisning og hjemmeskole velger kriseledelsen i Jevnaker kommune å gjenåpne skolene. Mandag den 9.november skal elevene i grunnskolen få komme tilbake i klasserommene sine igjen. Mange barn gleder seg til dette, samtidig som noen foreldre og foresatte synes dette er vanskelig i en tid der statsminister Erna Solberg ber oss være mer hjemme i tillegg til at den videregående skolen starter med hjemmeundervisning.

– Jeg har forståelse for at folk tenker over nødvendigheten av å åpne skolene igjen. Det er bra, for da tenker vi også over hvordan vi oppfører oss i hverdagen og hvordan koronaviruset smitter. Jeg kan bare rose alle og si takk for den innsatsen som er gjort den siste uken. Den innsatsen har bidratt til at vi kan åpne skolen igjen. Vi ville ikke bestemt oss for å åpne klasserommene igjen, dersom vi ikke mener at vi har kontroll over situasjonen slik den er nå, sier ordfører Morten Lafton.

Etter en uke med hjemmeundervisning ser vi at smittetallene i Jevnaker går rette veien. Det er fortsatt smitte, men det er per i dag, fredag den 6.november, er det ingen nye smittede barn og unge med tilknytning til skolene i Jevnaker.

(Foto:Arkiv/Jevnaker kommune)

Oppfordres fra sentrale myndigheter

Torsdag var Jevnaker kommune og flere andre kommuner rundt Oslo i møte med Helseminister Bent Høie og Fylkesmannen i Oslo og Viken. Der ble det presisert at vi skal følge Statsministerens budskap om at vi alle så langt det lar seg gjøre, unngår sosial omgang og holder seg mest mulig hjemme. Samtidig ble det understreket at når samfunnet strammer inn bevegelsesfriheten, skal barn og unge være de siste som blir berørt, og de første som får lettelser når det er mulig. Derfor mener kriseledelsen i Jevnaker kommune at det er viktig å åpne skolene igjen.

I samråd med kommuneoverlegen er det funnet forsvarlig å åpne skolene under visse betingelser i uken som kommer. Det viktigste er å unngå «kryssmitte»; det vil si at lærere har kontakt mellom klassetrinnene. I tillegg er det økt intervall på vasking, en klasse er en kohort og samme inndeling gjelder på SFO. Det er nå veldig viktig at de som er syke, holder seg hjemme.

Mer om trafikklysmodellen kan du lese her: Udir.no

Vi velger å åpne skolene fordi:

• Det er ikke lenger påvist smitte blant barn og unge i skolen i Jevnaker.
  • Sentrale myndigheter er klare på at skoletilbudet til barn og unge er noe av det siste som skal rammes.
  • Sentrale myndigheter er klare på at et eventuelt rødt nivå i skole ikke automatisk betyr digital undervisning.
  • De fleste skolene er på gult tiltaksnivå nasjonalt. Resultatene fra overvåkningsdataene tyder på at dette er tilstrekkelig for å hindre smitteutbrudd på skoler når rådene overholdes. Det melder FHI.

Tall som Folkehelseinstituttet har samlet viser at 1.620 unge i alderen 13-19 år var registrert som smittet av Covid-19 i starten av mars fram til 31.oktober. Av de er det kun 5,3 prosent som oppgir at skolen var smittested. Bare 86 av de unge ble altså smittet på skolen. De fleste, 24,8 prosent oppgir at de ble smittet hjemme.

Ordfører Morten Lafton presiserer at kriseledelsen i Jevnaker kommune er på jobb hele helgen igjennom: – Det må ikke være tvil om at vi kan ta grep dersom situasjonen i Jevnaker endrer seg, men nå fredag ettermiddag, ser alt svært lovende ut for skolestart mandag.