Årets influensavaksine er kommet

Kommuneoverlegen kan informere om at årets influensavaksine har ankommet. Anbefaler alle i risikogruppene om å ta den.

Bildet viser en sprøyte ligge på et bord sammen med noen piller.

Skal du ta årets influensavaksine? (foto: Pixabay/Pexels.com)

Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer. Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen. Influensavaksinen kan redde mange av disse. Nærmere 1,6millioner nordmenn tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Disse anbefales alle å ta vaksinen.

Kommuneoverlegen anbefaler alle i risikogruppene å ta årets vaksine:

• Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbudt vaksinasjon
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med:
    • diabetes type 1 og 2
    • kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
    • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
    • nedsatt immunforsvar
    • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
    • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

• Helsepersonell som har pasientkontakt.
  • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

(Kilder: Folkehelseinstituttet)

Hvor får jeg vaksinen?

Vaksinen kan du få ved å kontakte din fastlege. Noen arbeidsgivere tilbyr vaksinen satt av sykepleier på arbeidsstedet, din leder vil kunne informere deg ytterligere.